x
x

Lijekovi koji sadržavaju natrij povećavaju vjerojatnost KV incidenata

  Klara Čičić, dr. med.

  05.03.2014.

Izloženost pripravcima koji sadrže natrij povezana je sa značajno većom vjerojatnošću neželjenih kardiovaskularnih incidenata i hipertenzije, objavljeno je u časopsu British Medical Journal. Pripravci koji sadrže natrij stoga se moraju propisivati s oprezom.

Lijekovi koji sadržavaju natrij povećavaju vjerojatnost KV incidenata
Prosječan sadržaj natrija u spornim pripravcima korištenima u studiji bio je 106.8 mmol/dan, što je veće od trenutno preporučene količine natrija koja se unosi prehranom - 104 mmol/dan. Zanimljivo je spomenuti kako je nedavno dokazano da povećana količina natrija u hrani značajno pridonosi rezistenciji na antihipertenzivnu terapiju.

Brojne su studije nedvojbeno dokazale štetnost soli za kardiovaskularni sustav otkako je prije 60 godina Lewis Dahl prvi povezao povećan unos soli s povećanim krvnim tlakom.

Ova studija dokazala je da pacijenti koji uzimaju šumeće tablete i slične topive pripravke s visokim sadržajem natrija imaju više kardiovaskularnih incidenata u usporedbi s pacijentima koji uzimaju standardne oblike tih istih lijekova bez dodanog natrija. Posebno se povećanim pokazao rizik za hipertenziju i moždani udar te sveukupnu smrtnost u skupini koja je unosila više natrija kroz lijekove.

Takozvano "ugnježđeno" istraživanje parova (engl. nested case control study) provedeno je u Ujedinjem Kraljevstvu. Prosječno vrijeme praćenja iznosilo je 7,23 godina. Istraživanje je obuhvatilo 1 292 337 odraslih pacijenata registriranih u Clinical Practice Research bazi podataka. Svakom je slučaju, tj.osobi s kardiovaskularnim incidentom pridružena jedna kontrola uparena po starosti i spolu. Primarni mjereni ishodi bili su nefatalni infarkt miokarda, nefatalni moždani udar i žilna smrt, a sekundarni mjereni ishodi bili su hipertenzija, akutno zatajenje srca te opći mortalitet. Tijekom praćenja, kod 61 072 pacijenta pojavio se jedan od primarnih mjerenih ishoda. Omjer izgleda za njih iznosio je 1,16 (95% CI 1.12-1.21 ), što se tumači tako da je kod skupine bolesnika s primarnim kardiovaskularnim incidentima izloženost povećanom sadržaju natrija u lijekovima bila 1,16 puta češća.

Omjeri izgleda za sekundarne mjerene ishode bili su: 1,22 za nefatalni moždani udar, 1,28 za opću smrtnost i 7,18 za hipertenziju. Tako je skupini bolesnika s hipertenzijom izloženost povećanom sadržaju natrija u lijekovima bila čak 7,18 puta češća.

Prosječan sadržaj natrija u spornim pripravcima korištenima u studiji bio je 106.8 mmol/dan, što je veće od trenutno preporučene količine natrija koja se unosi prehranom  - 104 mmol/dan. Zanimljivo je spomenuti kako je nedavno dokazano da povećana količina natrija u hrani značajno pridonosi rezistenciji na antihipertenzivnu terapiju.

Autori smatraju kako je ova studija od velikog javnozdravstvenog značaja. „Sadržaj natrija u lijekovima trebao biti strogo kontroliran od strane zavoda za kontrolu lijekova ili barem istaknut na proizvodu kao upozorenje“, ističu autori studije.  Šumeće tablete i ostali topivi pripravci koji sadržavaju povećanu količinu natrija trebale bi izbjegavati osobe pod povećanim rizikom za hipertenziju, a pacijentima koji već uzimaju ovakve lijekove treba redovito kontrolirati krvni tlak.