x
x

Metotreksat ne povećava rizik od respiratornih poteškoća

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  28.04.2015.

Prema nedavno provedenoj meta-analizi više nasumičnih istraživanja postoji prevelik i neopravdan strah od razvoja respiratornih nuspojava pri uzimanju metotreksata.

Metotreksat ne povećava rizik od respiratornih poteškoća
Metotreksat nije bio povezan s povećanim rizikom za ukupne respiratorne nuspojave, respiratorne infekcije ili neinfektivne respiratorne nuspojave.

Prijašnji dokazi ukazivali su na činjenicu da metotreksat uzrokuje plućne nuspojave u pacijenata s reumatoidnim artritisom. Međutim, ti su dokazi pomiješani sa plućnim problemima koji se pojavljuju kod oboljelih od reumatodinog artritisa i s njime su direktno povezani. Kako bi ispitali rizik za plućne probleme povezane uz terapiju metotreksatom u pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa, kod kojih se bolest ne manifestira plućnim simptomima, istražitelji su proveli meta-analizu sedam nasumičnih, kontroliranih ispitivanja (u rasponu trajanja 16-52 tjedna) u kojima je metotreksat (15-25 mg tjedno) bio uspoređen s placebom ili aktivnim tvarima s kojima se može usporediti. Istraživanje je uključilo 1640 pacijenata s psorijazom, psorijatičnim artritisom ili upalnom bolesti crijeva.

Zabilježena su ukupno 504 slučaja u kojima su se pojavili respiratorni simptomi. Metotreksat nije bio povezan s povećanim rizikom za ukupne respiratorne nuspojave, respiratorne infekcije ili neinfektivne respiratorne nuspojave. Analize podskupina pokazale su da nema utjecaja veličine studije, bolesti unutar studije, upotrebe folne kiseline, uranjenog izlaska ispitanika iz studije ili prethodne terapije metoreksatom u ispitanika.

Autori studije vjeruju da je strah od respiratornih nuspojava pri terapiji metotreksatom neutemeljen i pretjeran, no studija ima više ograničenja (relativno kratko vrijeme uzimanja metotreksata, mali broj ispitivanja...) te je potrebno daljnje istraživanje kako bi se njihove tvrdnje mogle u potpunosti potvrditi.

VEZANI SADRŽAJ > <