x
x

Mentalno zdravlje - poslijeporodna depresija

  10.03.2013.

Suvremeni pristup zaštiti duševnog zdravlja, prema preporukama SZO, potiče razvoj izvanbolničkih psihijatrijskih djelatnosti te nastoji ujediniti sve oblike psihijatrijske zaštite i povezati cjelokupnu mrežu psihijatrijskih ustanova. Smjernice upućuju na prevenciju, rano otkrivanje i pojačanu skrb za sve vulnerabilne skupine stanovništva u zajednici, s ciljem da se i liječenje provodi na razini primarne zdravstvene zaštite.

Mentalno zdravlje - poslijeporodna depresija

Za sada jedini u Hrvatskoj, Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Zagreb-Zapad upravo je i osnovan s ciljem razvoja modela primjene suvremenih metoda zaštite mentalnog zdravlja u zajednici integriran s postojećim sustavom primarne zdravstvene zaštite.

Multidisciplinarni tim zdravstvenih profesionalaca omogućava vertikalni i horizontalni kontinuitet usluge jer pojedini specijalisti rade u sustavu institucionalne skrbi te na taj omogućuju mobilnost u korištenju zdravstvene zaštite. Centar je dobro integriran sa svim djelatnostima doma zdravlja, a sa patronažnom službom razvio je Projekt „ Rodilje sa duševnim smetnjama, probir, rana intervencija i psihološka podrška obitelji".

Božena Vrabec, Elizabeta Radonjić, Danijela Kutija, Ireneja Lestovšek Jurković, Dolores Štefančić

VEZANI SADRŽAJ > <