x
x

HALMED i HFD: Prijavljivanjem sumnji na nuspojave do sigurnije primjene lijekova

  21.11.2017.

HALMED u suradnji s HFD-om provodi kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova

HALMED i HFD: Prijavljivanjem sumnji na nuspojave do sigurnije primjene lijekova

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD) provodi kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova. Kampanja se provodi putem društvenih mreža u sklopu Europskog tjedna svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave, koji se održavao od 20. do 24. studenog 2017. godine te je ove godine usmjeren na poticanje prijavljivanja sumnji na nuspojave bezreceptnih lijekova.

Iako su lijekovi koji su odobreni za stavljanje u promet sigurni za primjenu i odgovarajuće kakvoće, nuspojave se mogu pojaviti, čak i uz primjenu lijekova koji se izdaju bez recepta. Stoga HALMED poziva zdravstvene radnike i pacijente da prijavljuju svaku sumnju na nuspojavu lijeka i na taj način aktivno pridonesu praćenju i očuvanju sigurnosti primjene lijeka.

Pacijenti o svim sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva trebaju obavijestiti liječnika, ljekarnika ili drugog zdravstvenog radnika s kojim su došli u doticaj. Također, svaku sumnju na nuspojavu moguće je prijaviti izravno HALMED-u:

-          putem mobilne aplikacije

-          putem on-line aplikacije

-          slanjem ispunjenog obrasca putem e-pošte, pošte ili telefaksa.

Prijavljivanje nuspojava iznimno je važno jer se time prikupljaju podaci koji omogućuju bolje razumijevanje sigurnosnog profila lijeka te propisivanje i uzimanje lijekova na najučinkovitiji i najsigurniji mogući način. Praćenjem nuspojava hrvatskim pacijentima neprekidno se osiguravaju kvalitetni i sigurni lijekovi te se izravno pridonosi zaštiti javnoga zdravlja, kao i zdravlja svakog pojedinog pacijenta koji lijek primjenjuje.

Europski tjedan svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave uspostavljen je u sklopu EU projekta Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe (SCOPE) Joint Action. U provođenju kampanje sudjeluje i Uppsala Monitoring Centre, suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije koji vodi Svjetsku bazu nuspojava.

Svaki dan na Facebook stranici Hrvatskog farmaceutskog društva možete pregledati, lajkati i podijeliti edukativni sadržaj koji upozorava na važnost prijave nuspojava na lijekove, kako receptne, tako i bezreceptne!

Ako Vas zanima što je zajedničko za gospodu Balloon-Head, Sleepwalkera i Rockstara, pratite Facebook stranicu HFD-a tijekom ovog tjedna!

Kampanja je započela s pričom zašto se rock zvijezda, gdin. Rockstar ne osjeća najbolje i je li tome možda uzrok lijek koji uzima? Pogledajte na video-linku.

www.farmaceut.org

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxirinoZipantola PROTECTMaxflu
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxflu
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: