x
x

Nove prijetnje u obliku tzv. „novih droga“

  27.06.2013.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni podatci o stanju zlouporabe droga i suzbijanju kriminaliteta droga u Republici Hrvatskoj za 2012. godinu, kao i pregled provedenih aktivnosti na tom području.

Nove prijetnje u obliku tzv. „novih droga“

Podatke za 2012. godinu o epidemiologiji bolesti ovisnosti, kriminalitetu droga te projekte koji se provode na području smanjena ponude i potražnje droga predstavili su Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih, Željko Petković, ravnatelj, Ured za suzbijanje zlouporabe droga, Marijan Erceg, voditelj Službe za epidemiologiju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zvonimir Vnučec, zamjenik glavnog ravnatelja policije, Ministarstvo unutarnjih poslova.

Istaknuto je kako se, sukladno razvoju novih tehnologija, razvijaju i novi oblici tržišta droga, a trendovi u zemljama članicama EU, pa tako i u Hrvatskoj, pokazuju da sve veću prijetnju predstavlja pojava tzv. „novih droga“. Da bi se uspješno mogli suprotstaviti ovom fenomenu, u Republici Hrvatskoj uspostavljen je Sustav ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari koji danas djeluje pri Uredu za suzbijanje zlouporabe droga, sukladno standardima EU te aktivno surađuje s nacionalnim i međunarodnim tijelima. U 2012. godini na području Republike Hrvatske zaplijenjeno je 5 novih psihoaktivnih tvari u obliku biljnih mješavina, praha ili tableta, a na području EU pojavila su se 73 nova spoja koji oponašaju učinke „klasičnih“ droga.

Cijeli članak dostupan na www.vlada.hr

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxfluPLIVIT total energyIbuxin Rapid
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: