x
x

Nove prijetnje u obliku tzv. „novih droga“

  27.06.2013.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni podatci o stanju zlouporabe droga i suzbijanju kriminaliteta droga u Republici Hrvatskoj za 2012. godinu, kao i pregled provedenih aktivnosti na tom području.

Nove prijetnje u obliku tzv. „novih droga“

Podatke za 2012. godinu o epidemiologiji bolesti ovisnosti, kriminalitetu droga te projekte koji se provode na području smanjena ponude i potražnje droga predstavili su Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih, Željko Petković, ravnatelj, Ured za suzbijanje zlouporabe droga, Marijan Erceg, voditelj Službe za epidemiologiju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zvonimir Vnučec, zamjenik glavnog ravnatelja policije, Ministarstvo unutarnjih poslova.

Istaknuto je kako se, sukladno razvoju novih tehnologija, razvijaju i novi oblici tržišta droga, a trendovi u zemljama članicama EU, pa tako i u Hrvatskoj, pokazuju da sve veću prijetnju predstavlja pojava tzv. „novih droga“. Da bi se uspješno mogli suprotstaviti ovom fenomenu, u Republici Hrvatskoj uspostavljen je Sustav ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari koji danas djeluje pri Uredu za suzbijanje zlouporabe droga, sukladno standardima EU te aktivno surađuje s nacionalnim i međunarodnim tijelima. U 2012. godini na području Republike Hrvatske zaplijenjeno je 5 novih psihoaktivnih tvari u obliku biljnih mješavina, praha ili tableta, a na području EU pojavila su se 73 nova spoja koji oponašaju učinke „klasičnih“ droga.

Cijeli članak dostupan na www.vlada.hr