x
x

Navike i stavovi djece i mladih o konzumiranju alkohola, droga i igara na sreću

  06.05.2013.

Čak 81 posto učenika osmih razreda u Hrvatskoj konzumiralo je alkohol najmanje jednom ili više puta u životu, pokazali su preliminarni rezultati nacionalnog istraživanja o navikama i stavovima djece i mladih o konzumiranju alkohola, droga i igara na sreću, koje su 4. svibnja u zagrebačkom parku Maksimiru predstavili ministar zdravlja Rajko Ostojić i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.

Navike i stavovi djece i mladih o konzumiranju alkohola, droga i igara na sreću
Projekt "Zdrav za 5" provodi se radi promicanja poruke "NE drogi, NE alkoholu i NE igrama na sreću – Živi zdravo, budi zdrav, jer čist okoliš je zdrava budućnost".

Rezultati istraživanja provedenog u sklopu projekta "Zdrav za 5" na više od 12.000 učenika iz cijele Hrvatske pokazali su da je 11 posto ispitanih učenika prvih razreda srednjih škola jednom ili više puta u životu konzumiralo marihuanu ili hašiš, a gotovo svaki treći učenik je u životu jednom ili više puta udisao ljepila ili neka druga otapala (inhalanti).

Više od polovice učenika u zadnjih 30 dana ostalo je vani nakon 23 sata bez pratnje odrasle osobe, od čega najveći dio uz dozvolu roditelja.

Samo u posljednjih mjesec dana kockalo se ili kladilo gotovo 25 posto učenika drugih razreda srednjih škola, čemu su skloniji dječaci kojih je u tome sudjelovalo više od 40 posto. Učenici bi se kockali ili kladili i češće ali ih u tome najviše sprečava nedostatak novca, u manjoj mjeri zabrana jer su maloljetni, a najmanje ih brine strah od reakcije roditelja ili zakonske kazne.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je kako su ti podaci alarmantni, stoga su najvažniji prevencija i edukacija, a tek na kraju dolazi represija i sve moguće inspekcije. Pritom je poručio roditeljima da "ne guraju glavu u pijesak poput nojeva".

"Prevencija, edukacija i tek na kraju represija su ključ. Zato smo napravili interdisciplinarnu akciju da osvijestimo što su štetne navike, a to je konzumiranje alkohola, droge, pušenje i sve ovisnosti", rekao je ministar zdravlja.

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić najavio je da MUP očekuje pozitivne rezultate od preventivne akcije krajem ove ili početkom iduće godine. Mjere koje poduzimamo trenutno su najviše usmjerene na suzbijanje konzumiranja alkohola u osmim razredima i droge u prvim razredima srednje škole, te kockanja u drugim razredima srednje škole, rekao je Dominić.

Projekt "Zdrav za 5" provodi se radi promicanja poruke "NE drogi, NE alkoholu i NE igrama na sreću – Živi zdravo, budi zdrav, jer čist okoliš je zdrava budućnost", a središnjem događaju u Maksimiru prisustvovao je i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je istaknuo važnost akcije kojom se pokušava doprijeti do najmlađih. Poznato je da su navike stečene u najranijoj dobi presudne za ponašanje kada djeca postanu odrasle osobe, istaknuo je Zmajlović.

Projekt zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te UNDP-a.

www.zdravlje.hr

Hina