x
x

Mjesec borbe protiv ovisnosti: 15.11 - 15.12

  26.11.2012.

Tijekom navedenog razdoblja podiže se razina svijesti o problemima ovisnosti i naglašava uloga svakog pojedinca i društva u cjelini u suzbijanju zlouporabe droga. Tako će se u navedenom razdoblju organizirati radionice, edukacije, okrugli stolovi te razna kulturna i edukativna događanja s ciljem suzbijanja zlouporabe droga.

Mjesec borbe protiv ovisnosti: 15.11 - 15.12

Nacionalna strategija suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2012. do 2017. godine

Naglasak je na omogućavanju uspostave multidisciplinarnog, uravnoteženog i integriranog pristupa suzbijanju zlouporabe droga na nacionalnoj i lokalnoj te međunarodnoj razini s ciljem da se stanje raširenosti zlouporabe droga zadrži u okvirima tzv. društveno prihvatljivog rizika.

Hrvatski Sabor je 26. listopada 2012. godine donio Nacionalnu strategiju suzbijanja zlouporabe droga u RH u razdoblju od 2012. do 2017. godine (NN 122/2012) - glavni strateški dokument u području problematike droga. Nacionalna strategija donosi se sukladno praksi EU. To je dokument koji predstavlja okvir za djelovanje svih državnih institucija i organizacija civilnog društva na suzbijanju zlouporabe droga, prevenciji ovisnosti te pružanju pomoći ovisnicima o drogama, povremenim konzumentima droga, ali i pružanju pomoći obiteljima i društvu u cjelini na prevladavanju teškoća vezanih za zlouporabu droga. Cilj Nacionalne strategije je zaštita života i zdravlja djece i mladeži te društva u cjelini, sadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere kojima se u stvari osigurava odgovornost za provedbu sveukupne nacionalne politike borbe protiv droga. Naglasak je na omogućavanju uspostave multidisciplinarnog, uravnoteženog i integriranog pristupa suzbijanju zlouporabe droga na nacionalnoj i lokalnoj te međunarodnoj razini s ciljem da se stanje raširenosti zlouporabe droga zadrži u okvirima tzv. društveno prihvatljivog rizika.

Koje su karakteristike ovisnosti?

1.Gubitak kontrole - osoba ne može ne uzeti psihoaktivnu tvar - naprosto je "prisiljena" na uzimanje. - Drogu uzima u većoj količini ili duže vrijeme, nego što je prvobitno namjeravala. - Željela bi smanjiti ili bar kontrolirati upotrebu droge, ali joj to ne uspijeva.

2.Želja - osoba svakodnevno osjeća potrebu za uzimanjem droge. - Ukoliko ne uzme drogu osjeća se nervozno, razdražljivo, napeto, ukratko-loše. - Veliki dio vremena provodi u nabavljanju droge (npr. odlazi u susjedni grad da bi je nabavila), upotrebu droge (npr. injiciranje heroina ) ili oporavak od njenih učinaka.

3.Negiranje problema i promijenjeno shvaćanje stvarnosti - osoba je, pod pritiskom intenzivne želje za drogom, "slijepa" za sve moguće rizike i posljedice - Nastavlja uzimati drogu čak i kada se pojavi fizički i/ili psihički problem za koji zna da je najvjerojatnije izazvan ili pogoršan njenom uporabom (primjerice, uzimanje kokaina usprkos saznanju o njime izazvanoj depresiji, nastavljanje s pićem usprkos spoznaji da je alkohol doveo do pogoršanja stanja vrijeda na želucu, uzimanje droge unatoč problemima s policijom ). Ovisnik je osoba koja uzima drogu unatoč tome što zna da joj to donosi probleme i ne može se suzdržati. - Zbog uporabe droge prekidaju se ili reduciraju važne društvene, poslovne ili rekreacijske aktivnosti - obitelj, prijatelji, posao, hobiji.