x
x

Internet - važan komunikacijski kanal o zdravstvenim pitanjima

  27.10.2011.

Internet je rapidno utjecao na viđenje medicine iz pozicije prosječnog korisnika, ali i postao relevantan izvor informacija za zdravstvene djelatnike, objavljeno je u Poslovnom dnevniku.

Internet - važan komunikacijski kanal o zdravstvenim pitanjima
Istraživanje koje je u veljači ove godine proveo GfK pokazalo je da građani kao izvor informiranja najviše koriste televiziju, a na drugo mjesto uvjerljivo se probio internet, ispred dnevnih novina i radija.

Web prostor danas je prepun portala koji sadrže savjete o zdravlju i nude opise simptoma za cijeli niz bolesti što je zasigurno doprinijelo povećanju svijesti korisnika o važnosti brige za vlastito zdravlje. Također se pokazalo da informacijske tehnologije mogu odigrati snažnu ulogu ne samo u promoviranju zdravlja već i u podizanju razine svijesti o prevenciji bolesti. Može se zaključiti kako je u zadnjem desetljeću internet zasigurno imao pozitivan utjecaj na odnos ljudi prema vlastitom zdravlju. No, informacije na internetu nikako ne bi smjele biti zamjena za posjet liječniku.

Istraživanje koje je u veljači ove godine proveo GfK pokazalo je da građani kao izvor informiranja najviše koriste televiziju, a na drugo mjesto uvjerljivo se probio internet, ispred dnevnih novina i radija. Prema podacima istraživanja provedenog na reprezentativnom uzorku od tisuću građana starijih od 15 godina, televiziju za informiranje koristi njih 57%, 19% informacije dobiva putem interneta, 10% iz dnevnih novina, 8% iz više raznih medija, a 6% s radija. Eksplozijom korištenja interneta, on postaje izvor informacija o zdravlju i liječenju, no još uvijek se ne zna dovoljno o efektima takvog informiranja na samog korisnika i na njegovo zdravlje. Jer uz mnoge dobre strane, brz i jednostavan pristup informacijama nekima je postao zamjena za poziv ili posjet liječniku. Naime, kako raste upotreba interneta kao izvora informiranja o zdravlju, raste ujedno i rizik od povećanja broja onih koji će pogrešno protumačiti informacije i prestati konzultirati liječnika. To se, prije svega, odnosi na one koji sami postavljaju dijagnozu bez konzultacija s liječnikom i time, zapravo, sebi nanose više štete nego koristi. Naime, zdravstveni internetski portali trebaju biti potpora brizi o vlastitom zdravlju i poticaj prevenciji, ali ne i zamjena za liječnika.

Certifikat kvalitete

Na webu valja biti oprezan jer ne nude svi portali dokazano kvalitetan sadržaj te za savjete o zdravlju treba konzultirati samo portale koji donose sadržaj iz provjerenih medicinskih izvora.

Također, kao i kod svih informacija na webu valja biti oprezan jer ne nude svi portali dokazano kvalitetan sadržaj te za savjete o zdravlju treba konzultirati samo portale koji donose sadržaj iz provjerenih medicinskih izvora. Ugledna fondacija Health on the Net, koja se bavi ovim vrstama procjene, dodjeljuje certifikat kvalitete HON Code of Conduct zdravstvenim i medicinskim portalima prema unaprijed zadanim parametrima. Parametri uključuju stručnost autora (autori medicinskih i zdravstvenih savjeta moraju biti kvalificirani za davanje medicinskih savjeta, komplementarnost (informacija treba biti podrška, a ne zamijeniti odnos koji pacijent ima s liječnikom), privatnost (poštivanje privatnosti podataka korisnika), navođenje izvora podataka, opravdanost (ukoliko se zastupaju neki stavovi, spominju benefiti određenog pristupa, proizvoda, usluge treba ih dobro argumenirati), transparentnost (navođenje ispravnih e-mail adresa na koje korisnici mogu postavljati dodatna pitanja), objavljivanje izvora financiranja (imena komercijalnih i nekomercijalnih organizacija koje su financijski doprinijele održavanju web stranice), odvajanje sadržaja (autorski sadržaj mora biti jasno odvojen od marketinškog, a ako je riječ o marketinškom sadržaju to treba biti jasno naglašeno). Također, politika oglašavanja treba biti dostupna na web stranici.

Problemi i rizici

Medicinski stručnjaci trebaju imati aktivniju ulogu i poticati na korištenje kvalitetnih izvora na internetu.

Susan Dorfman, američka znanstvenica provela je 2010. godine istraživanje o tome može li internet utjecati na ponašanje korisnika i zdravstveni ishod samoliječenja. Dorfmann polazi od stava da je samodijagnoza danas dostupnija nego ikada, a da se korisnici informiraju na internetu putem blogova, foruma, web stranica. Istraživanje je pokazalo kako danas više od 160 milijuna Amerikanaca koristi internet za informiranje o zdravlju. Četiri od pet Amerikanaca koji su tražili informacije o zdravlju, našli su informacije koje su im pomogle u dijagnosticiranju bolesti i samoliječenju. 41% se izjasnilo da je to utjecalo na odluku o posjetu liječniku. Kada govorimo o traženju zdravstvenih informacija na portalima moramo govoriti i o problemima i rizicima. Naime, uočeno je da korištenje interneta donosi svojevrsni rizik za korisnike koji nemaju znanja niti vještina za ispravno sagledavanjei simptoma, a time niti za uspješno samoliječenje.Rizik predstavljaju i netočne i/ili nepotpune informacije na koje korisnici nailaze na medicinskim stranicama i blogovima koje mogu rezultirati ne traženjem liječničkog savjeta, odgađanjem odlaska liječniku ili čak izostankom potrebne medicinske njege. Dorfmann ističe važnost aktivnije uloge medicinskih stručnjaka, procesa dodjele certifikata zdravstvenim portalima i stranicama te kvalitetnijeg odnosa liječnik-pacijent.

Portali u Hrvatskoj i regiji

Pliva je, gledano čak i na regionalnom nivou, napravila iskorak po pitanju pokretanja ozbiljnih zdravstvenih, odnosno medicinskih portala te su oni prepoznati kao važan komunikacijski kanal ne samo unutar stručne medicinske, već i šire zajednice. U proteklih deset godina Plivini zdravstveni i medicinski portali dobili su brojna priznanja kvalitete.

U Hrvatskoj i regiji ima više od sto web portala posvećenih zdravlju, no taj broj bi značajno pao ako bi se analizirala njihova kvaliteta. Pliva je, gledano čak i na regionalnom nivou, napravila iskorak po pitanju pokretanja ozbiljnih zdravstvenih, odnosno medicinskih portala te su oni prepoznati kao važan komunikacijski kanal ne samo unutar stručne medicinske, već i šire zajednice. Plivin zdravstveni portal www.plivazdravlje.hr namijenjen široj populaciji pokrenut je u rujnu 2001. godine. Garancija kvalitete sadržaja leži u činjenici da je portal razvijan u suradnji s vodećim imenima hrvatske medicine i eminentnim stručnjacima iz pojedinih područja. Kvalitetu sadržaja ne prepoznaju samo posjetitelji koji traže savjete o zdravlju, nego i drugi mediji koji preuzimaju njegov sadržaj.

Besplatne aplikacije
Portal se svakodnevno ažurira, a veliki iskorak napravljen je i aplikacijama za pametne telefone, odnosno mobilne uređaje koji koriste iOS ili Android operacijski sustav. Aplikacije su besplatne i jednostavne za korištenje. Naime, plivazdravlje.hr omogućuje korisnicima skidanje aplikacija Peludna prognoza (informacije o sezoni cvjetanja pojedinih biljaka i koncentraciji peluda u zraku), Virtualni atlas (slikovni prikaz osnovne anatomske strukture pojedinih dijelova tijela), RSS Plivazdravlje (pregled članaka i vijesti u skraćenom ili cjelovitom formatu prema odabiru korisnika) te Prehrana po bolestima (informacije o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na pojedine bolesti.).

Priznanja kvalitete
Medicinski portal www.plivamed.net pokrenut je također u rujnu 2001. godine, a namijenjen je liječnicima, farmaceutima, medicinskim tehničarima te studentima i drugim zainteresiranim stručnjacima. Plivamed.net portal blisko surađuje s velikim brojem vodećih medicinskih institucija i stručnjaka - Medicinskim fakultetom u Zagrebu, kliničkim bolničkim centrima, Hrvatskim liječničkim zborom, i drugima. Također surađuje s autorima vodećih hrvatskih stručnih časopisa kao što su Liječnički vjesnik, Farmaceutski glasnik, Infektološki glasnik i drugi.U proteklih deset godina Plivini zdravstveni i medicinski portali dobili su brojna priznanja kvalitete.


VEZANI SADRŽAJ > <