x
x

Nova Google usluga vezana uz pretraživanje o zdravlju i bolesti

  dr. sc. Ivana Klinar, dr.med.

  24.02.2015.

Google na svoje pretraživače uvodi dodatak - novu uslugu prikazivanja kvalitetnih medicinskih informacija. Svatko tko će pretraživati uobičajene zdravstvene probleme i stanja dobit će i ključne informacije o pojedinoj bolesti, uključujući simptome, mogućnosti liječenja te neke detalje i korisne podatke, kao npr. koliko je učestala pojedina bolest ili stanje, je li zarazna i koga pogađa.

Nova Google usluga vezana uz pretraživanje o zdravlju i bolesti
Svaka dvadeseta pretraga na Google-u vezana uz zdravlje

Rezultati pretrage prikazivat će se korisnicima u gornjem desnom uglu, u obliku usluge tzv. Knowledge Graph, a ponekad će biti upotpunjeni i vrlo kvalitetnim medicinskim ilustracijama

Medicinske informacije provjeravaju stručnjaci, liječnici-suradnici, prikupljaju se najkvalitetniji podaci iz medicine, a ažurnost i kvalitetu dodatno provjeravaju liječnici iz Google-a i  Mayo klinike.

Stručnjaci u Google-u ovim podacima i uslugom ne misle zamijeniti posjetu liječniku, ali želja im je da su prikazane informacije dobra polazna točka za daljnje pretraživanje i izradu plana liječenja.

Google je zapravo standardizirao svoju uslugu koju je do sada pružao preko trećih strana. Vjerujemo da je to tek početak razvoja većeg projekta i da će dosadašnje mišljenje o neprovjerenim i nepouzdanim informacijama koje se dobiju običnom Google pretragom, ovom novom uslugom sigurno promijeniti. Široka dostupnost Google-ove usluge nije upitna.