x
x

www - 30 godina: dio svjetske mreže su i medicinski i zdravstveni portali

  12.03.2019.

Danas slavimo 30 godina World Wide Weba (www), svjetske mreže, najčešće korištenog internetskog servisa.

www - 30 godina: dio svjetske mreže su i medicinski i zdravstveni portali

WWW (akronim od engl. World Wide Web: svjetska mreža), najčešće je korišten internetski servis, koji korisnicima omogućava pregledavanje mnoštva digitalnih dokumenata danih na raspolaganje preko umreženih računala diljem svijeta.

WWW su  1989. godine razvili britanski i belgijski informatičari Tim Berners-Lee (r. 1955) i Robert Cailliau (r. 1947), kako bi suradnicima švicarskog istraživačkog instituta CERN kraj Ženeve olakšali korištenje mnoštva podataka okupljenih na računalima tog instituta.

Često se www naziva zamo web ili mreža. Zasniva se na protokolima prijenos hiperteksta, na ustrojstvu interneta.

Internet (engl., od inter- + net[work]: mrežni sustav), svjetski je sustav međusobno povezanih računalnih mreža.

U protekla tri desetljeća svjedoci smo intenzivnog razvoja suvremene informatičkotelekomunikacijske tehnologije. Upravo je pojava – interneta (Mreža), približila pojam informatičkog doba mnogima od nas. Radi se o globalnoj računalnoj mreži u kojoj su računala širom svijeta međusobno povezana komunikacijskim linijama (telefon, kabel, satelit).

Velik broj korisnika interneta traži odgovore na brojna medicinska pitanja. Specijalizirani medicinski i zdravstveni internet portali sa savjetima o zdravom načinu života i medicinskim sadržajima sve su popularniji i broj takvih portala je iz dana u dan sve veći. Medicinski i zdravstveni portali su specijalizirani u pružanju važnih, stručnih informacija, a jedan su od vitalnih promicatelja zaštite i unaprjeđenja zdravlja uz zaštitu autonomije i integriteta bolesnika i obitelji. Obično se radi o interaktivnim bazama podataka koje se svakodnevno obnavljaju, a svi sadržaji i informacije imaju zajedničku temu – medicinu i zdravlje.

Bolesnici se mogu educirati putem interneta, a ujedno mogu dobiti i razne savjete u obliku primarnog i sekundarnog mišljenja na raznim internet servisima.

Ukoliko se internet koristi na odgovoran način i posjećuju se provjereni i certificirani medicinski i zdravstveni portali, pacijent će imati koristi, dobit će pozitivnu povratnu informaciju koja im je često nedostupna putem drugih izvora i medija. Od osobitog je značaja interakcija sa zdravstvenim djelatnikom između kojih je najvažniji internet liječnik. Unatoč velikom broju istraživanja, i dalje su dobiveni podaci dvosmisleni te ulogu interneta u informiranju i edukaciji bolesnika treba i dalje istraživati. Osobito se to odnosi na Hrvatsku u kojoj je provedeno malo istraživanja na ovu temu.