x
x

Liječnici ne bi trebali prihvaćati 'prijateljstva' s pacijentima na Facebooku

  30.07.2011.

Liječnici ne bi trebali prihvaćati Facebook zahtjeve za prijateljstvo sadašnjih i bivših pacijenata i trebali bi razmotriti prihvaćanje 'konzervativnih postavki privatnosti' ako je to moguće, kaže Britansko liječničko društvo (BMA). U novim smjernicama pod nazivom "Korištenje društvenih medija: praktične i etičke smjernice za liječnike i studente medicine", BMA objašnjava da problemi mogu nastati ako granice odnosa liječnik-pacijent postanu nejasne i nedefinirane.

Liječnici ne bi trebali prihvaćati 'prijateljstva' s pacijentima na Facebooku
Bilo bi "potpuno neprimjereno" da liječnici otkriju podatke o svojim pacijentima on-line, putem interneta.

Smjernice također kažu:

  • Etička i pravna dužnost zaštite povjerljivih podataka o pacijentu odnosi se jednako na internet kao i na druge medije.
  • Neprimjereno je objavljivati neformalne, osobne ili ponižavajuće komentare o pacijentima ili kolegama na javnim internetskim forumima.
  • Liječnici i studenti medicine koji objavljuju na internetu imaju etičku obvezu očitovati se o bilo kakvom sukobu interesa.
  • Zakon o kleveti može se primijeniti na sve komentare koji su objavljeni na webu, neovisno o tome jesu li oni osobne ili profesionalne prirode.

BMA kaže da dok mnogi liječnici i studenti medicine bez problema koriste društvene medije kao što su Facebook, Twitter, različiti blogovi i internet forumi. U isto vrijeme mogli bi biti u situaciji da riskiraju svoju privatnost i štete svom profesionalizmu.

Dr. Tony Calland, predsjednik Odbora za medicinsku etiku, unutar BMA, rekao je: "Liječnicima i studentima medicine društvene mreže pružaju različite mogućnosti, ali predstavljaju i jedan izazov. Smjernice BMA važne su jer omogućavaju liječnicima da prepoznaju i izbjegnu moguće zamke društvenih medija.''

"Medicinski stručnjaci trebaju paziti na to tko može pristupiti njihovim osobnim podacima na internetu, gdje se ti materijali mogu koristiti i vidjeti i kako će sve te informacije percipirati i protumačiti njihovi pacijenti i kolege."

On je objasnio da su istraživanja pokazala da dok većina liječnika ne bi prihvatila Facebook zahtjeve za prijateljstvo od pacijenata, manjina se izjasnila da bi ipak razmotrila taj zahtjev.

"Ipak, prihvaćanjem Facebook zahtjeva za prijateljstvo liječnici se susreću s teškim etičkim pitanjima," rekao je. "Na primjer, liječnici bi mogli postati svjesni informacija, o svojim pacijentima, koje nisu otkrivene kao dio kliničkih konzultacija i anamneze."

Bilo bi "potpuno neprimjereno" da liječnici otkriju podatke o svojim pacijentima on-line, putem interneta, dodao je Calland.

Smjernice BMA slijede slične savjete koje je ranije ovog tjedna izdalo Vijeće njegovateljica i primalja (Nursing and Midwifery Council (NMC)). Pravilnik navodi i upozorava kako je "nepravilno korištenje Facebooka" dovelo do toga da je dio osoblja pod istragom, a u nekim slučajevima i do otkaza.

Profesor Dickon Weir-Hughes, izvršni direktor NMC-a, je rekao: "Ja bih savjetovao medicinskim sestrama i primaljama da vježbaju oprez prilikom korištenja internetskih stranica i društvenih mreža. Mogle bi riskirati da izgube svoj posao ako koriste i objavljuju neke osjetljive informacije, ostavljaju neprikladne komentare ili prihvaćaju prijateljstva s pacijentima na internetu."

Izvornik: guardian.co.uk
Prevela: Mirna Pandžić

Izvor: Hrvatsko katoličko liječničko društvo, HKLD