x
x

Jesu li studije koje koriste Google Trends pristrane?

  10.08.2023.

Broj onkoloških studija koje koriste alat Google Trends povećavaju se iz godine u godinu. Studije uključene u ovaj sustavni pregled pokazuju niz zabrinjavajućih tema, strategija pretraživanja i pogrešnih statističkih obrada podataka.

Jesu li studije koje koriste Google Trends pristrane?

Najčešće analizirani karcinomi bili su rak dojke, prostate, pluća, debelog crijeva, kože i vrata maternice, što potencijalno može ukazivati na njihovu prevalenciju u populaciji ili dati informaciju o tome kakav je javni interes za ove teme.

Iako je većina istraživača potvrdila unose pretraživanja koji se mogu ponoviti, samo je jedna petina koristila pojmove s alata Google Trends umjesto pojmova koji se koriste prilikom pretraživanja. U mnogim analiziranim studijama nije učinjena analiza osjetljivosti koja može predviđati pojedine modele. Znanstvenici koji koriste u svojim istraživanjima alat Google Trends trebaju osigurati kvalitetu studija, a to mogu postići opisom strategije pretraživanja kako bi se rezultati mogli ponoviti. U istraživanju trebaju koristiti određene teme umjesto određenih pojmova i koristiti odgovarajuće statističke modele kao što je analiza osjetljivosti.

Poznato je da je Internet bolesnicima primarni izvor zdravstvenih informacija i često nadopuna liječničke skrbi. Alat Google Trends omogućuje istraživanje javnog interesa za pojmove povezane sa zdravljem. Unatoč sve većem broju studija koje uključuju Google Trends, ovo je prvi rad koji se fokusirao na onkologiju.

U istraživanje su uključene sve studije koje su koristile alat Google Trends za analizu pretraživanja na Googleu a koje su povezane sa zloćudnim bolestima. Pretraživanje je napravljeno na PubMed-u 1. kolovoza 2022. Kod pretraživanja baze PubMed korištene su sljedeće ključne riječi: "Google trendovi" I ("onkologija" ILI "rak" ili "malignost" ILI "tumor" ILI "limfom" ILI "multipli mijelom" ” ILI “leukemija”). Analizirani su izvori pristranosti koji uključuju korištenje pojmova za pretraživanje umjesto tema, nedostatak sučeljavanja Google Trends statistike s podacima iz stvarnog svijeta i je li provedena analiza osjetljivosti.

U sustavni pregled je uključeno ukupno 85 članaka. Prva studija koja je koristila Google Trends za onkološka istraživanja objavljena je 2013. godine, a od tada se broj publikacija svake godine povećava. Studije su kategorizirane na sljedeći način: 22% (19/85) se odnosilo na profilaksu, 20% (17/85) na edukaciju, 11% (9/85) je bilo povezano sa slavnim osobama, 13% (11/85) je povezano s COVID-19, a 47% (40/85) je pripalo nekoj drugoj kategoriji.

Najčešće su analizirani sljedeći karcinomi: dojka (n=28), prostata (n=26), pluća (n=18) i kolorektalni karcinom (n=18).

Od 85 studija 17 (20%) je potvrdilo korištenje Google Trends tema umjesto pojmova za pretraživanje, 79 (93%) je opisalo sve pojedinosti unosa pretraživanja potrebnih za ponavljanje rezultata, a 34 (40%) je usporedilo statistiku  Google Trends-a sa stvarnim svjetskim podacima. Najzastupljenije metode za analizu Google Trends podataka bile su korelacijska analiza (55/85, 65%) i peak analiza (43/85, 51%). Analiza osjetljivosti koja bi bila najprimjerenija za ovakva istraživanja, provedene ja u samo 9/85 (11%) istraživanja.

Google Trends nam omogućuju da gotovo u realnom vremenu vidimo teme koje korisnici pretražuju ili ne pretražuju.