x
x

Utjecaj umjetne inteligencije na budućnost zdravstene skrbi

  01.04.2024.

Kada su veliki jezični modeli (LLM) predstavljeni široj javnosti krajem 2022. uz ChatGPT (OpenAI), interes je bio nezapamćen, s više od 1 milijarde jedinstvenih korisnika u roku od 90 dana. Do uvođenja Generative Pre-trained Transformer 4 (GPT-4) u ožujku 2023., ovi LLM-ovi sadržavali su samo jednu mogućnost generiranja tekstualnog sadržaja.

Utjecaj umjetne inteligencije na budućnost zdravstene skrbi

Međutim, medicina je multimodalna disciplina, tako da potencijalne buduće verzije LLM-a se moraju nositi s multimodalnošću – što bi značilo da mogu interpretirati i generirati ne samo tekst nego i slike, video zapise, zvuk, pa čak i opsežne dokumente.

U preglednom radu su prikazani novi potencijali generativne umjetne inteligencije, novog oblika umjetne inteligencije koji također uključuje alate kao što su LLMs, kroz postizanje multimodalnih unosa teksta, slika i govora u budućnosti zdravstvene skrbi. Predstavljeno je nekoliko futurističkih scenarija kako bi se ilustrirale mogućnosti korištenja multimodalnim LLM-ova.

Međutim, važno je istaknuti da unatoč vrlo velikom potencijalu generativne umjetne inteligencije u obliku M-LLM-ova, humani dio u medicini ostaje nezamjenjiv. Na umjetnu inteligenciju treba gledati tek kao na alat koji može poboljšati rad zdravstvenih radnika ali ih ne može zamijeniti. Također je kod uvođenja umjetne inteligencije u medicinu važno uzeti u obzir ljudske aspekte zdravstvene skrbi koji uključuju empatiju, razumijevanje i odnos liječnika i pacijenta.