x
x

Makulopapulozni osip - diferencijalna dijagnoza

  18.09.2023.

Diferencijalna dijagnoza osipa koji zahvaćaju dlanove i tabane opisana je u prikazu bolesnika objavljenom u časopisu NEJM.

Makulopapulozni osip - diferencijalna dijagnoza

Makulopapulozni osip kao preosjetljivost na lijek

Morbiliformna (također nazvana makulopapulozna) erupcija osipa kao reakcija na lijek najčešći je oblik preosjetljivosti na lijek. Obično se javlja 1 do 2 tjedna nakon izlaganja novom lijeku, ali se može dogoditi i ranije ako je bolesnik već prethodno bio izložen lijeku. Morbilliformne erupcije osipa na lijekove obično se javljaju simetrično i često se šire na centrifugalan način, što zanči da počinju od trupa i šire se na ruke i noge.

Među najtežim kožnim reakcijama na lijekove su Stevens–Johnsonov sindrom i toksična epidermalna nekroliza. Ova stanja karakterizira opsežna epidermalna nekroza i ljuštenje, a najčešće je osim kože zahvaćena i sluznica. Dolazi do ljuštenja kože na manje od 10% površine tijela kod Stevens–Johnsonovog sindroma i u više od 30% kod toksične epidermalne nekrolize.

Kakav je osip tipičan za bolesti usta, šaka i stopala, ospice i COVID-19?

Bolest šaka, stopala i usta te herpangina povezane su s infekcijom enterovirusom (npr. coxsackie), a najčešći simptomi su vrućica i bol u grlu. Egzantem povezan s bolešću usta, šaka i stopala očituje se kao bezbolne, nepruritične, makularne i makulopapulozne ili vezikularne lezije na šakama i stopalima koje se rijetko šire centripetalno. Oralne lezije povezane s bolešću šaka, stopala i usta karakteriziraju makule koje napreduju do bolnih vezikula i konačno čireva.

Ospice su morbiliformni osip, a lezije se obično pojavljuju na glavi i vratu prije nego što se prošire na trup i ostatak tijela. Ospice prate vrućica, kašalj, hunjavica i konjuktivitis.

COVID-19 uzrokuje široku paletu kožnih promjena pa i makulopapulozne i papulovezikularne osipe, akralne lezije uzrokovane hladnoćom (poznate i kao "COVID nožni prsti"), vaskularnu nekrozu, purpuru, petehije i mrežaste promjene (livedo).

Koji osipi zahvaćaju dlanove i tabane?

Bolesnici sa subakutnim bakterijskim endokarditisom mogu imati petehije i točkasta krvarenja ispod noktiju ili Janewayeve lezije (bezbolne hemoragične makule na dlanovima i stopalima) ili Oslerove čvoriće (bolni eritematozni supkutani čvorići na vršcima prstiju). Ove karakteristike rezultat su mikrovaskularne okluzije koja je akutne ili subakutne prirode.

Sindrom toksičnog šoka može se manifestirati difuznim, crvenim, makularnim osipom nalik opeklinama od sunca na dlanovima i tabanima koji mogu napredovati do deskvamacije. Najozbiljnija kožna manifestacija sekundarnog sifilisa je ulcerirano stanje kože poznato kao lues maligna, ali najčešća manifestacija sekundarnog sifilisa je difuzni makulopapularni osip koji klasično uključuje dlanove i tabane.