x
x

Pregled prijavljivanja nuspojava putem mobilnih aplikacija

  05.12.2022.

Farmakovigilancija je postala važan dio farmakoterapije u posljednjih nekoliko desetljeća i dovela je do porasta svijesti o prijavljivanju nuspojava lijekova od strane pacijenata i zdravstvenih djelatnika. Međutim, istraživanja pokazuju da zdravstveni radnici i dalje nedovoljno prijavljuju nuspojave lijekova.

Pregled prijavljivanja nuspojava putem mobilnih aplikacija

Provedeno je nekoliko edukativnih i promotivnih aktivnosti kako bi se poboljšalo uočeno nedovoljno prijavljivanje nuspojave lijekova, uključujući i uvođenje mobilnih aplikacija koje se mogu koristiti u tu svrhu.

Cilj grupe autora iz Splita bio je pregledati literaturu o prijavama nuspojava lijekova i je li njihovo uvođenje poboljšalo praksu prijavljivanja kod pacijenata i zdravstvenih radnika.

U preglednom radu je opisano nekoliko mobilnih aplikacija za prijavljivanje nuspojava u različitim zemljama. Ilustrirane su neke od aplikacija kao što je to npr. aplikacija za bolesnike s multiplom sklerozom.

Sve uključene studije pokazale su pozitivnu povezanost između uporabe aplikacije i prijavljivanja nuspojava. Međutim, postoji velika potreba za budućim visokokvalitetnim ispitivanjima kako bi se potvrdio utjecaj mobilne aplikacije na prijavu nuspojava.

Leskur D, Bozic J, Rusic D, Seselja Perisin A, Cohadzic T, Pranic S, Modun D, Bukic J.