x
x

SZO predstavlja promicatelja digitalnog zdravlja

  05.04.2024.

Uoči Svjetskog dana zdravlja, fokusiranog na 'Moje zdravlje, moje pravo', Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) najavljuje lansiranje S.A.R.A.H., prototipa digitalnog promicatelja zdravlja s poboljšanim empatičkim odgovorom koji pokreće generativna umjetna inteligencija (AI).

SZO predstavlja promicatelja digitalnog zdravlja

S.A.R.A.H. je Smart AI Resource Assistant za zdravlje koji predstavlja evoluciju avatara zdravstvenih informacija koje pokreće AI, koristeći nove jezične modele i vrhunsku tehnologiju. Može angažirati korisnike 24 sata dnevno na 8 jezika o više zdravstvenih tema, na bilo kojem uređaju.

Digitalni promicatelj zdravlja SZO-a obučen je za pružanje informacija o glavnim zdravstvenim temama, uključujući zdrave navike i mentalno zdravlje, kako bi pomogao ljudima da optimiziraju svoje zdravlje i dobrobit. Cilj mu je pružiti dodatni alat kako bi ljudi ostvarili svoja prava na zdravlje, gdje god se nalazili.

S.A.R.A.H., također poznata kao Sarah, ima sposobnost podržati ljude u razvoju boljeg razumijevanja čimbenika rizika za neke od vodećih uzroka smrti u svijetu, uključujući rak, bolesti srca, bolesti pluća i dijabetes. Ona može pomoći ljudima da dođu do najnovijih informacija o prestanku pušenja, aktivnosti, zdravoj prehrani i oslobađanju od stresa, između ostalog.

Budućnost zdravlja je digitalna, a potpora zemljama da iskoriste snagu digitalnih tehnologija za zdravlje prioritet je SZO-a. S.A.R.A.H. daje uvid u to kako bi se umjetna inteligencija mogla koristiti u budućnosti za poboljšanje pristupa zdravstvenim informacijama na interaktivniji način.

S.A.R.A.H. sada se pokreće generativnom umjetnom inteligencijom, a ne unaprijed postavljenim algoritmom ili skriptom, što joj pomaže da pruži točnije odgovore u stvarnom vremenu; uključite se u dinamične personalizirane razgovore na razini koja točnije odražava ljudske interakcije i pruža nijansirane, empatične odgovore korisnicima u okruženju bez prosuđivanja. ​​Tehnologiju podržava Soul Machines Biological AI.

SZO poziva na nastavak istraživanja ove nove tehnologije kako bi se istražile potencijalne koristi za javno zdravlje i bolje razumjeli izazovi. Iako umjetna inteligencija ima ogroman potencijal za jačanje javnog zdravlja, ona također izaziva važne etičke probleme, uključujući ravnopravan pristup, privatnost, sigurnost i točnost, zaštitu podataka i pristranost.

S.A.R.A.H. projekt teži kontinuiranom učenju i razvoju prototipa koji može potaknuti pouzdane, odgovorne i dostupne informacije.