x
x

Početak projekta eHZZO

  28.06.2022.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Atos, strateški partner projekta i svjetski lider u području digitalne transformacije, predstavili su jučer u prostorijama Direkcije HZZO-a početak projekta eHZZO na čijem će razvoju zajednički raditi sljedećih 19 mjeseci.

Početak projekta eHZZO

Ukupna vrijednost projekta e-HZZO iznosi 114.705.882 kuna, od čega EU bespovratno sufinancira 85% ukupne vrijednosti projekta, dok će nacionalno sufinanciranje iznositi 15%.

Projektom se razvija novi IT sustav s ciljem uspostave efikasnijeg upravljanja i nadzora u zdravstvenom sustavu. Središnjim IT sustavom HZZO-a povećat će se učinkovitost i transparentnost cjelokupnog zdravstvenog sustava, omogućiti digitalna razmjena podataka s nacionalnim i međunarodnim institucijama te interoperabilnost na svim razinama. Sustav će omogućiti lakšu komunikaciju prema vanjskim korisnicima, visoku dostupnost podataka nužnih za upravljanje poslovnim procesima i izvješćivanje. Sustavom se doprinosi zdravstvenoj zaštiti visoke kvalitete te razvoju novih e-usluga za osiguranike RH.

Sustav HZZO-a sadrži podatke o osiguranim osobama i troškovima pružanja zdravstvene zaštite pacijentima i predstavlja glavni izvor podataka za procese planiranja zdravstvenog sustava Republike Hrvatske.

"Zahvaljujem svima koji rade na ovom velikom projektu za njihov neizmjerni trud. HZZO ima jedan od najvažnijih informatičkih sustava u Republici Hrvatskoj pa će tako projekt eHZZO-a, kada bude završen, donijeti korist svim osiguranicima HZZO-a kroz bolju organizaciju i dostupnost zdravstvene zaštite", izjavila je dr. Veronika Laušin, zamjenica ravnatelja HZZO-a.

"Izuzetno sam optimističan oko provedbe ovog velikog i važnog projekta jer je suradnja Atosa i HZZO-a počela u izuzetno dobroj radnoj atmosferi. Naravno da projekti poput eHZZO-a predstavljaju prave izazove, ali naša je stručnost i iskustvo na jako visokoj razini, kako globalno, tako i u Hrvatskoj. Atos je jedna od najvećih IT kompanija u Europskoj uniji s velikim brojem odrađenih projekata u zdravstvu, osiguranjima i javnom sektoru. Naše kompetencije i predanost dodatno potvrđuje činjenica da smo 30 godina pouzdani IT partner Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Samo u Republici Hrvatskoj imamo oko 300 zaposlenika, a poslujemo u 71 zemlji s ukupno 111,000 zaposlenika i godišnjim prihodom većim od 11 milijardi eura", izjavio je Sandi Marušić, direktor Atosa u Hrvatskoj.

Na predstavljanju je partnere i goste pozdravio i Saša Gogić, operativni direktor Atosa u Hrvatskoj, koji je također istaknuo pozitivno ozračje suradnje u kojem je započeo rad na projektu eHZZO.

Pomoćnica ravnatelja za informacijske tehnologije Jelena Curać na kraju predstavljanja izrazila je veliki entuzijazam oko početka projekta eHZZO, naglasivši važnost profesionalnog izazova za informatičke stručnjake HZZO-a, jer kako je rekla, jednom u karijeri otvara se prilika za sudjelovanje u ovako velikom projektu, kao i mogućnost za stručnjake da daju doprinos vremenu u kojem djeluju i ostave važan profesionalni trag.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje