x
x

Javnozdravstvene kampanje na društvenim mrežama

  27.04.2022.

Društvene mreže postale su neizostavno sredstvo komuniciranja i informiranja velikog dijela stanovništva. Prednosti, ali i nedostatke, njihova korištenja prepoznali su stručnjaci različitih profila, uključujući i one iz sustava (javnog) zdravstva koji sve češće koriste društvene mreže u svojim kampanjama.

Javnozdravstvene kampanje na društvenim mrežama
Provođenje javnozdravstvenih kampanja na društvenim mrežama zahtijeva i ljudske i financijske resurse te je svakako nužno provesti i studiju isplativosti.

Ovim radom sažeto se prikazuju neki poznati podaci o korištenju društvenih mreža u javnozdravstvenim kampanjama, njihove prednosti i nedostaci, kao i mjerenje učinkovitosti i neke temeljene stavke na koje treba obratiti pozornost prilikom izrade javnozdravstvene kampanje za društvene mreže. Također, opisuje se javnozdravstvena kampanja provedena od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo povodom Svjetskog dana srca 2021. godine te se prikazuju neki rezultati iste. 

Društvene mreže sve se češće koriste u javnozdravstvenim kampanjama, ali potrebno je provesti još dosta istraživanja njihove učinkovitosti kako bi se sa sigurnošću moglo tvrditi što funkcionira, za koga i u kojim uvjetima.

Korištenje društvenih mreža u promociji javnog zdravlja područje je koje se tek počelo opširno istraživati i potrebno je još mnogo vremena dok se ne dobije stvarni uvid u njihovu učinkovitost. Dodatni je izazov konstantan razvoj suvremenih tehnologija općenito, a tako i samih društvenih mreža, njihovih postavki, mogućnosti, analitike i drugih obilježja.

Provođenje javnozdravstvenih kampanja na društvenim mrežama zahtijeva i ljudske i financijske resurse te je svakako nužno provesti i studiju isplativosti. Mjerenje uspješnosti kampanje na društvenim mrežama kompleksno je i sastoji se od različitih parametara – navedenog dosega, pojavljivanja (koliko se puta sadržaj prikazao), angažmana (reakcije, komentari, dijeljenja), raspoloženja (iščitavamo ga iz komentara) i drugih. Na primjeru kampanje provedene u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo može se zaključiti kako plaćeni oglasi definitivno postižu bolje rezultate od organskog pristupa. Ipak, ovo ne smije biti obeshrabrujuće – društvene mreže i dalje su primarno besplatan alat koji se može i mora iskoristiti za promicanje brojnih javnozdravstvenih sadržaja.

Karmen Korda Orlović, Verica Kralj

VEZANI SADRŽAJ > <