x
x

Treba li regulirati liječnike influencere na društvenim mrežama?

  06.11.2022.

Većina liječnika opće prakse iz SAD-a i Europe slaže se da trend utjecaja liječnika na društvenim mrežama dovodi do niza etičkih pitanja i da bi trebale postojati smjernice koje bi regulirale praksu liječnika influencera na društvenim mrežama.

Treba li regulirati liječnike influencere na društvenim mrežama?

Sažetak istraživanja koje je proveo FirstWord:

  • Više od 40% liječnika navelo je kako vidi potencijalne etičke probleme u tome da je pojedini liječnik influencer na društvenim mrežama
  • Gotovo 70% ispitanika je izjavilo da nisu koristili društvene mreže za širenje medicinskih informacija
  • Gotovo polovica ispitanih liječnika (44%) rekla je da liječnici influenceri koji imaju utjecaj na prihvaćanje preporuka pojedinih proizvoda stavljaju svoj osobni interes iznad brige za pacijenta.

Pandemija COVID-19 dovela je do porasta utjecaja liječnika na društvenim mrežama. Neki liječnici su "stvorili" online prisutnost kako bi širili neistine o virusu, cjepivima i mjerama opreza koje je bilo potrebno poduzeti zbog pandemije.

Pojedini liječnici su se pretvorili u svojevrsne slavne osobe na internetu i dijelili su informacije u vezi sa zdravljem na načine koji je zaokupio pozornost korisnika društvenih mreža i na taj način su skupili online sljedbenike.

Na primjer, dermatologinju Sandru Lee (@DrPimplePopper) marketinška agencija amra & elma proglasila je najboljom liječnicom koja se bavi utjecajem na internetu na njihovom popisu 50 najboljih za 2022. Lee je imala 4,2 milijuna pratitelja na Instagramu početkom ove godine. Drugi u nizu za titulu najboljeg influencera dobio je liječnik primarne zdravstvene zaštite Mike Varshavski, s 4,1 milijun pratitelja na Instagramu. Časopis People prozvao ga je "vrućim liječnikom" i "najseksipilnijim liječnikom na svijetu". Varshavski je služio kao primjer privlačnosti koja je potrebna kako bi se postalo liječnik influencer na društvenim mrežama.

Stjecanje titule influencera uključuje privlačenje značajnog broja sljedbenika — s referentnim vrijednostima koje variraju od najmanje 1000 do 10 000 "obožavatelja". Stoga nije čudno da je za uspon potrebna određena količina osobne privlačnosti. A nakon što netko postigne željeni status influencera, nagrade dolaze u obliku sponzorskih ponuda.

Ta se sponzorstva sastoje od preporuka i to kao izvorno oglašavanje ili plasman proizvoda, slično modelu koji se koristi u filmovima i televizijskim emisijama. Ova praksa postavlja etička pitanja. Prema studiji slučaja iz 2021. koju je proveo  American College of Physicians (ACP), zaključeno je  da je teško pomiriti etička načela profesionalizma s promicanjem proizvoda i usluga, osobito uz naknadu. ACP je istaknuo da takva praksa iskorištava ulogu liječnika u sebične svrhe i da bi mogla narušiti povjerenje javnosti u medicinsku profesiju.

Unatoč tome, ACP je prepoznao vrijednost dijeljenja informacija i iskustava liječnika putem platformi društvenih mreža, sve dok se to radi na profesionalan način koji ne prelazi određene etičke granice.

FirstWord je anketirao liječnike opće prakse iz Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a kako bi utvrdio njihov stav o liječnicima - utjecajnim osobama na društvenim mrežama. Treba napomenuti da je gotovo jedna trećina (31%) od 239 liječnika koji su pokrenuli anketu izjavila da nisu bili svjesni postojanja utjecajnih osoba na društvenim mrežama. Ti su pojedinci isključeni iz ostatka ankete.

Od preostala 164 ispitana liječnika, 41% je izjavilo da utjecajni liječnici na društvenim mrežama mogu dovesti do etička pitanja i smanjiti povjerenje javnosti u medicinske stručnjake.