x
x

Bore li se liječnici protiv lažnih informacija na društvenim mrežama?

  25.05.2022.

U medicini se objavljuje puno neistinitih tvrdnji, osobito na društvenim mrežama, objavljeno je sredinom svibnja u časopisu The New England Journal of Medicine. Autori tvrde da moraju postojati značajne posljedice za liječnike koji pacijente stavljaju u rizik jer šire medicinske dezinformacije.

Bore li se liječnici protiv lažnih informacija na društvenim mrežama?

Tvrdnje kao što su na primjer o magnetima koji mogu izliječiti rak ili o djeci koja ne mogu širiti COVID-19, a za koje nema vjerodostojnih znanstvenih dokaza nanijele su trajnu štetu javnosti. Posebno je štetno kada liječnici koje većina ljudi smatra autoritetima od povjerenja djeluju protiv najboljeg interesa pacijenata i u javnosti šire lažne informacije. Vidjeli smo kako se medicinske dezinformacije ubrzavaju i razmnožavaju tijekom pandemije COVID-19.

Kako bismo zaštitili pacijente i osigurali da komore i udruženja liječnika predstavljaju obrazovane i pouzdane stručnjake, moraju se poduzeti značajni koraci u borbi protiv širenja lažnih medicinskih informacija na društvenim mrežama. Autori se zahvaljuju svim liječnicima koji dijele medicinske informacije utemeljene na dokazima i koji pružaju stalnu podršku kako bi se zaustavio val dezinformacija koji pacijentima uzrokuju nepotrebnu štetu.

VEZANI SADRŽAJ > <