x
x

Nacionalna kampanja protiv seksualnog nasilja nad djecom

  22.04.2023.

Nacionalna kampanja protiv seksualnog nasilja nad djecom pokrenuta je s ciljem osvještavanja javnosti o rasprostranjenosti seksualnog nasilja i nužnosti uvođenja programa prevencije u više razrede osnovnih škola, objavila je Ženska soba.

Nacionalna kampanja protiv seksualnog nasilja nad djecom
Program se sastoji od osam radionica koje obrađuju teme seksualnog nasilja, predrasude o seksualnom nasilju, seksualno nasilje u obitelji, elektroničko seksualno nasilje i seksualno nasilje u mladenačkim vezama.

Podaci Vijeća Europe pokazuju kako svako peto dijete do 18 godina doživi neki oblik seksualnog nasilja.

Seksualno nasilje je rodno uvjetovano i rezultat je neravnopravnosti muškaraca i žena, odnosno najčešće se događa ženama i djeci, odnosno djevojčicama.

Najčešći počinitelji su muškarci.

Postoji značajan protok vremena do razotkrivanja seksualnog nasilja, pa podaci različitih istraživanja govore da će čak 70-75% djece razotkriti seksualno nasilje nakon 5 i više godina.

Prema procjenama otkrije se veoma mali broj slučajeva - svega 18% slučajeva među djevojčicama i 8% slučajeva među dječacima.

Djeca koja odluče progovoriti i povjeriti se nekome u 73% slučajeva doživljavaju negativnu reakciju.

Praksa i istraživanja ukazuju da 93% djece koja su doživjela seksualno nasilje do 18. godine poznaje svog počinitelja.

Najčešći počinitelji su osobe bliske djeci, one koje imaju s djetetom odnos povjerenja, moći i autoriteta.

Kampanja protiv seksualnog nasilja nad djecom je pokrenuta nakon uspješne implementacije cjelogodišnjeg europskog projekta "Seksualno nasilje - edukacijski i preventivni program 2 - Junior (SNEP 2 - Junior)", a implementaciju programa su odobrili Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Rezultati predistraživanja na 2616 učenika i učenica iz 34 osnovne škole s područja 17 županija provedenog u fazi implementacije programa pokazuju da je 25,2% djece doživjelo neki oblik seksualnog nasilja.

51,3% učenika smatra da se nasilje događa često ili svakodnevno, a čak 62% učenika nikada nije razgovaralo sa svojim roditeljima o seksualnom nasilju.

72% učenika nikada nije sudjelovalo na radionicama na temu prevencije nasilja općenito pa niti seksualnog nasilja.

Projekt "Seksualno nasilje - edukacijski i preventivni program 2 - Junior (SNEP 2 - Junior)" započeo je 1. veljače 2020., a do danas je implementiran u 34 osnovne škole kroz 388 radionica za 3029 učenika te je održano 48 predavanja na kojima je sudjelovalo 1476 roditelja.

Program se sastoji od osam radionica koje obrađuju teme seksualnog nasilja, predrasude o seksualnom nasilju, seksualno nasilje u obitelji, elektroničko seksualno nasilje i seksualno nasilje u mladenačkim vezama.

Ženska soba