x
x

HLK: Poziv medijima i građanima da ne generaliziraju i optužuju liječnike

  17.08.2022.

Liječnička komora poziva sve liječnike da u svojoj javnoj komunikaciji uvijek vode obzira o etičkim principima liječničkog poziva, o poštovanju pacijenta i o zaštiti njegove privatnosti i digniteta, kao i da se suzdrže od iznošenja neprovjerenih informacija, mišljenja temeljenih na nepotpunim činjenicama te neprihvatljivih komentara nedostojnih liječničke profesije.

HLK: Poziv medijima i građanima da ne generaliziraju i optužuju liječnike

Komora također poziva masovne medije kao i sve građane, imajući razumijevanja za njihovu zabrinutost, da ne generaliziraju i agresivno optužuju liječnike, medicinske sestre i ostale zdravstvene djelatnike. Poticanje mržnje i bijesa na liječnike i ostale zdravstvene djelatnike može donijeti isključivo loše posljedice cijelom našem društvu. Ističemo da najveći broj hrvatskih liječnika svakodnevno časno i odgovorno obavlja svoj poziv.

Nažalost, sustav u kojem rade im to ne olakšava, nego otežava. Trebamo jasno reći: hrvatsko zdravstvo nije učinkovito organizirano, financije su nedovoljne, upravljački je nezadovoljavajuće, infrastrukturno zastarjelo, a kadrovski deficit liječnika i medicinskih sestara je ogroman. Primarna zdravstvena zaštita se urušava i već je značajno devastirana, bolnički liječnici rade po tri milijuna prekovremenih sati godišnje, mladim liječnicima je ukinut obvezan pripravnički staž i tako su bačeni u vatru bez praktičnog radnog iskustva, ne postoji učinkovita sustavna kontrola kvalitete i sigurnosti bolesnika u zdravstvu, niti cjelovito praćenje ishoda liječenja, a listama čekanja se nitko kontinuirano sustavno ne bavi. Ranije usvojene reformske mjere kao što su primjerice nacionalni plan bolnica ili akreditacija zdravstvenih ustanova nisu uopće provedene.

Hrvatska liječnička komora i ostale liječničke organizacije već godinama upozoravaju na ove probleme, kao i na kontinuirano smanjivanje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite, predlažući rješenja. Međutim, sustavna reakcija Ministarstva zdravstva i državne administracije izostaje.

Komora podsjeća da hrvatski zdravstveni sustav uvelike počiva i opstaje upravo na žrtvi, odricanju i entuzijazmu liječnika, medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih djelatnika.