x
x

Značaj cijepljenja protiv HPV-a među muškarcima

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  24.01.2017.

Infekcija humanim papilomavirusom (HPV) najčešća je spolno prenosiva bolest u Sjedinjenim američkim državama (SAD). Iako postoji cjepivo koje prevenira infekciju, procijepljenost je još uvijek niska.

Značaj cijepljenja protiv HPV-a među muškarcima

Poznato je da HPV uzrokuje ne-cervikalni anogenitalni i orofaringealni karcinom. Kako bi se ispitala prevalencija infekcije HPV-om i stopa procijepljenosti, provedena je presječna studija u SAD-u koja je obuhvatila oko 1800 muškaraca u dobi od 18-59 godina. Prikupljani su brisovi uretre koji su poslani na HPV genotipizaciju. 45% uzoraka bilo je pozitivno na HPV, a od toga su 25% činili visokorizični tipovi HPV-a.

Od muškaraca koji su ispunjavali uvjete za cijepljenje, 7% ih je bilo zaraženo barem jednim od 4 tipa virusa koje pokriva dostupno četverovalentno cjepivo, a 15% ih je bilo zaraženo barem jednim tipom virusa koje pokriva deveterovalentno cjepivo. Samo 11% muškaraca bilo je cijepljeno.

Povećanje procijepljenosti imalo bi veliki utjecaj na prevenciju širenja HPV infekcije, kako među muškarcima, tako i među ženama. Budući da je HPV izravni uzročnik navedenih karcinoma, značaj cijepljenja još je veći.