x
x

HPV cjepivo i muškarci: ima li napretka u Hrvatskoj?

  03.12.2014.

Primarni cilj cijepljenja je zaštititi djecu i adolescente oba spola prije prvog mogućeg kontakta s HPV. Profilaktičko četverovalentno HPV cjepivo pokazalo je visoku učinkovitost u muškoj populaciji protiv sva 4 ispitivana HPV DNA tipa.

HPV cjepivo i muškarci: ima li napretka u Hrvatskoj?

Važna je činjenica da su u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj registrirane dvije vakcine protiv HPV što definitivno predstavlja značajan pomak u pristupu HPV-genitalnim infekcijama, pri čemu, jasno, ne smiju biti zanemareni niti ostali aspekti prevencije poput edukacije, odgovornog spolnog ponašanja i primjene kondoma. Navedene su vakcine (kao i većina drugih vakcina), prije svega, profilaktičke.

Četverovalentno cjepivo je, npr. usmjereno na prevenciju cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN), intraepitelne neoplazije drugih dijelova vanjskog genitalnog sustava žena i muškaraca, kao npr. vulve (VIN), vagine (VAIN), penisa (PIN) ili anusa (AIN) i na prevenciju anogenitalnih bradavica oba spola. Prevencijom pojave navedenih invazivnih lezija spriječila bi se i progresija bolesti prema karcinomu vrata maternice. Dvovalentno je cjepivo usmjereno na prevenciju cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN) i prevenciju karcinoma vrata maternice. Stoga je primarni cilj cijepljenja zaštititi djecu i adolescente oba spola prije prvog mogućeg kontakta s HPV. U tu je svrhu važno procijepiti mladu populaciju u dobi od već 12 godina (u nekim dijelovima svijeta i nešto ranije!). Najnoviji rezultati multicentričnih studija o učinkovitosti četverovalentne HPV vakcine i na velikom broju muških ispitanika nedvosmisleno ukazuju na visoku učinkovitost protiv sva 4 ispitivana HPV DNA tipa obuhvaćena ovim cjepivom. U načelu, ne bi trebala postojati „cjepiva usmjerena samo na jedan spol“, stoga bi i muškarci trebali biti ravnopravni subjekti u programu HPV vakcinacije. S obzirom na sve navedeno, kao i na dostupnost cjepiva protiv HPV-infekcija, danas je HPV cijepljenje oba spola ozbiljan pomak kojim se značajno može unaprijediti pristup ovom problemu koji znatno nadilazi razinu genitalne regije; radi se o mogućnosti prevencije velikog broja karcinoma induciranih perzistencijom visokorizičnih tipova HPV. Nadali smo se da će se i u Hrvatskoj uvesti HPV vakcina u rutinski program; još se uvijek nadamo, argumenti su više nego uvjerljivi. Kao što je već napisao Dante: „od svih je zala najgora nada, jer umire posljednja“, no, mi smo još uvijek nepopravljivi optimisti!

Mihael Skerlev, Suzana Ljubojević Hadžavdić

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
GastalPLIVIT D 2000Maxflu
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: