x
x

HPV cjepivo i muškarci: ima li napretka u Hrvatskoj?

  03.12.2014.

Primarni cilj cijepljenja je zaštititi djecu i adolescente oba spola prije prvog mogućeg kontakta s HPV. Profilaktičko četverovalentno HPV cjepivo pokazalo je visoku učinkovitost u muškoj populaciji protiv sva 4 ispitivana HPV DNA tipa.

HPV cjepivo i muškarci: ima li napretka u Hrvatskoj?

Važna je činjenica da su u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj registrirane dvije vakcine protiv HPV što definitivno predstavlja značajan pomak u pristupu HPV-genitalnim infekcijama, pri čemu, jasno, ne smiju biti zanemareni niti ostali aspekti prevencije poput edukacije, odgovornog spolnog ponašanja i primjene kondoma. Navedene su vakcine (kao i većina drugih vakcina), prije svega, profilaktičke.

Četverovalentno cjepivo je, npr. usmjereno na prevenciju cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN), intraepitelne neoplazije drugih dijelova vanjskog genitalnog sustava žena i muškaraca, kao npr. vulve (VIN), vagine (VAIN), penisa (PIN) ili anusa (AIN) i na prevenciju anogenitalnih bradavica oba spola. Prevencijom pojave navedenih invazivnih lezija spriječila bi se i progresija bolesti prema karcinomu vrata maternice. Dvovalentno je cjepivo usmjereno na prevenciju cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN) i prevenciju karcinoma vrata maternice. Stoga je primarni cilj cijepljenja zaštititi djecu i adolescente oba spola prije prvog mogućeg kontakta s HPV. U tu je svrhu važno procijepiti mladu populaciju u dobi od već 12 godina (u nekim dijelovima svijeta i nešto ranije!). Najnoviji rezultati multicentričnih studija o učinkovitosti četverovalentne HPV vakcine i na velikom broju muških ispitanika nedvosmisleno ukazuju na visoku učinkovitost protiv sva 4 ispitivana HPV DNA tipa obuhvaćena ovim cjepivom. U načelu, ne bi trebala postojati „cjepiva usmjerena samo na jedan spol“, stoga bi i muškarci trebali biti ravnopravni subjekti u programu HPV vakcinacije. S obzirom na sve navedeno, kao i na dostupnost cjepiva protiv HPV-infekcija, danas je HPV cijepljenje oba spola ozbiljan pomak kojim se značajno može unaprijediti pristup ovom problemu koji znatno nadilazi razinu genitalne regije; radi se o mogućnosti prevencije velikog broja karcinoma induciranih perzistencijom visokorizičnih tipova HPV. Nadali smo se da će se i u Hrvatskoj uvesti HPV vakcina u rutinski program; još se uvijek nadamo, argumenti su više nego uvjerljivi. Kao što je već napisao Dante: „od svih je zala najgora nada, jer umire posljednja“, no, mi smo još uvijek nepopravljivi optimisti!

Mihael Skerlev, Suzana Ljubojević Hadžavdić