x
x

Sedam najvažnijih činjenica o raku vrata maternice

  31.01.2023.

Ovoga siječnja obilježava se i 16. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, kao i 17. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Kako bi se žene podsjetilo na važnost i snagu prevencije kada je riječ o raku vrata maternice provode se brojne aktivnosti i akcije.

Sedam najvažnijih činjenica o raku vrata maternice

Rak vrata maternice se u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, dok svaki treći dan od ovog uzroka premine jedna žena. Za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice javlja se među nešto mlađom populacijom – najviše žena obolijeva u dobi između 35 i 55 godina života. No, rak vrata maternice je preventabilna bolest.

Naime, s obzirom na to da je u gotovo svim slučajevima, čak 99 % njih, uzročnik raka vrata maternice HPV (humani papiloma virus), važno je podsjetiti da nastanak raka vrata maternice u velikoj mjeri možemo prevenirati cijepljenjem protiv HPV-a te otkrivanjem u vrlo ranoj fazi (PAPA testom). Stoga je, svake godine, već tradicionalno, cijeli siječanj posvećen upravo borbi protiv raka vrata maternice.

Jedna od aktivnosti kojom se obilježio ovogodišnji Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka maternice i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice novi je video sadržaj koji možete pronaći na web i društvenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Osim sedam najvažnijih činjenica koje svi trebaju znati o raku vrata maternice, više informacija o prevenciji i načinima prevencije ove bolesti od koje još uvijek obolijeva veliki broj žena u videu nam otkrivaju relevantni stručnjaci i liječnici s dugogodišnjom praksom.

Ovim videom kao i cijelom kampanjom želi se dodatno educirati, ali i potaknuti žene da svoje zdravlje stavljaju u prvi plan te primjenjuju metode prevencije koje dokazano imaju ogromnu ulogu u sprečavanju ili liječenju bolesti. Pogledajte video, obavite potrebne preglede, potaknite druge žene da učine isto i recite: „Neću rak vrata maternice – sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici, nikome!“

Video se nalazi na linku.