x
x

Četverovalentno cjepivo protiv HPV-a sigurno je za trudnice

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  02.04.2017.

Četverovlentno cjepivo protiv humanipapiloma virusa (HPV) preporuča se za djevojčice i žene od 9 do 26 godina starosti. Kod nekih žena će zbog nesmotrenosti doći do primjene cjepiva u trudnoći, stoga je bilo potrebno prikupiti više podataka o sigurnosti primjene tog cjepiva kod trudnica.

Četverovalentno cjepivo protiv HPV-a sigurno je za trudnice

U studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine uspoređeno je 1665 trudnica koja su tijekom trudnoće primile cjepivo protiv HPV-a sa 6660 trudnoća u kojima nije bilo izloženosti cjepivu. Cijepljenje u trudnoći nije povećavalo rizik za navedene ishode trudnoće: spontani pobačaj, mrtvorođeno dijete, urođene mane, mala porođajna težina ili prerani porod.

Za razliku od nekih drugih cjepiva, pokazalo se da cjepivo za HPV ne donosi povećani rizik u trudnoći. FDA ga svrstava u kategoriju B sigurnosti primjene lijekova kod trudnica na temelju studija na životinjama gdje se pokazalo da nema štetni učinak. Ipak, najsigurnija opcija je cijepljenje prije početka spolnog života, odnosno prije planirane trudnoće.