x
x

Cjepivo protiv HPV- za djevojčice i dječake

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  19.06.2015.

Potpunu zaštitu od karcinoma povezanih uz HPV kod muškaraca nije moguće postići isključivo cijepljenjem djevojčica, zaključak je studije provedene u Nizozemskoj.

Cjepivo protiv HPV- za djevojčice i dječake

U SAD-u je rutinsko cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) preporučeno za djevojčice od 2006. godine, a za dječake od 2009. godine. Cijepljenjem djevojčica sprječava se rak grlića maternice, a cijepljenje dječaka ojačava zaštitu žena po principu populacijske imunosti. Cijepljenje dječaka pomaže i zaštiti protiv muških karcinoma, osobito kod homoseksualaca. Međutim, odaziv cijepljenju je skroman kod djevojčica i slab kod dječaka (njih 57% i 35%, redom, primilo je najmanje jednu dozu).

Kako bi se vrednovala dobit prevencije karcinoma kod muškaraca cijepljenjem djevojčica i dječaka, uzeti su podatci iz nizozemskog nacionalnog registra za karcinome o gubitku kvalitetnih godina života do kojeg je došlo zbog karcinoma vezanih uz HPV (penilnog, analnog i karcinoma orofaringealnih skvamoznih stanica). Prema tom modelu, 60%-tna stopa cijepljenja djevojčica dovodi do 37%-tne redukcije karcinoma kod muškaraca koje je moguće spriječiti cijepljenjem, a 90%-tna stopa cijepljenja djevojčica dovela bi do 66%-tne redukcije. Neuspjeh stvaranja populacijske imunosti cijepljenjem isključivo djevojčica, posljedica je nedostatka zaštite za muške homoseksualce. Predviđa se da bi imunizacija dječaka povećala zaštitu od HPV-povezanih karcinoma kod muškaraca.

Ova studija ukazuje na važnost cijepljenja protiv HPV-a neovisno o spolu i ističe ograničenja u konceptu oslanjanja na razvoj populacijske imunosti cijepljenjem isključivo djevojčica.