x
x

Pedijatri neusuglašeni pri savjetovanju o HPV cjepivu

  Klara Čičić, dr. med.

  20.06.2017.

Analiza je pokazala da postoji velika neusuglašenost pri savjetovanju o cijepljenju protiv HPV-a među pedijatrima, donosi Reuters Health.

Pedijatri neusuglašeni pri savjetovanju o HPV cjepivu

U samo 29% posjeta liječniku pri kojem je izvršeno savjetovanje o cijepljenju protiv humanog papiloma virusa (HPV-a), cijepljenje je obavljeno isti dan, objavljeno je u časopisu Journal of Adolescent Health. Naime, većina bi liječnika preporučila cjepivo, ali bi isto tako pružili roditeljima opciju odgode cijepljenja za kasnije što bi zbunjivalo roditelje i u njima izazivalo sumnju te naposlijetku djecu ne bi ni cijepili.

Neki liječnici su odobravali otpornost koja postoji među roditeljima, potičući ih da budu još tvrdokorniji u svojim stavovima. Također je često davana kriva informacija o duljini trajanja zaštite cjepiva.

Istraživanje temeljeno na audioanalizama govori da mnogi liječnici pedijatri ne daju jasne i pravovremene (cijepljenje u dobi od 11-12 godina) preporuke te nisu konzistentni u pristupu pacijentima i roditeljima oko ovog pitanja. Autori naglašavaju važnost nedvosmislenih i jasnih informacija koje pedijatri pružaju.

Cjepiva protiv HPV-a sprečavaju perzistentnu infekciju, premaligne i maligne promjene kože i sluznica uzrokovane genotipovima sadržanim u cjepivu. S obzirom da za dvovalentno i četverovalentno nema naznaka slabljenja zaštite stečene cijepljenjem kroz desetak godina praćenja te se pretpostavlja se da će zaštita biti dugotrajna. Stupanj zaštite od genotipova sadržanih u cjepivu je visok, preko 90%.