x
x

Bezglutenska prehrana kod djece s celijakijom

  11.01.2017.

Znanstvenici su otkrili da jedno od petero djece s celijakijom ima oštećenje sluznice crijeva iako se hrani bezglutenskom hranom. Nedavno je istraživanje odraslih osoba pokazalo slične rezultate. Čak 33% odraslih pacijenata na bezglutenskog prehrani ima oštećenje sluznice crijeva, bez obzira na to što nemaju nikakve simptome koji bi na to ukazivali.

Bezglutenska prehrana kod djece s celijakijom

Oštećenje sluznice crijeva kod odraslih osoba povećava rizik od nastanka limfoma, rizik od smanjenja mineralne gustoće kostiju i rizik od fraktura kostiju. Kod djece, pak, upalna stanja i malapsorpcija uslijed oštećenja sluznice crijeva mogu dovesti do negativnog utjecaja na fizički i kognitivni razvoj. 

Endoskopijom je praćeno iscjeljenje sluznice pacijenata iznad 10 godina koji su godinu dana bili na bezglutenskoj prehrani, a provedeni su i krvni testovi. Trenutno se u kliničkim ispitivanjima za postavljanje dijagnoze celijakije obavlja biopsija sluznice crijeva, a zatim slijedi testiranje krvi kako bi se utvrdio stupanj iscjeljenja crijevne sluznice. 

Rezultati istraživanja temeljeni su na ispitivanju prethodnih biopsija i proučavanju medicinskih dokumenata 103 djece s celijakijom. Biopsija crijeva djece na jednogodišnjoj bezglutenskoj prehrani ukazala je na oštećenja kod 19% od ukupno 103 ispitana djeteta. Također je utvrđeno da IgA protutijela, uz pomoć kojih se celijakija otkriva i prati, nisu bila učinkovito mjerilo iscjeljenja sluznice. 

Pretpostavljalo se da će bezglutenska prehrana pomoći pri liječenju, no pokazalo se da to ipak nije slučaj kod pacijenata s celijakijom. Znanstvenici tvrde da je endoskopiju potrebno ponoviti godinu dana nakon početka provođenja bezglutenske prehrane kako bi se utvrdio pozitivan utjecaj te prehrane na zdravlje crijeva. 

Izvor: Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition

VEZANI SADRŽAJ > <