x
x

Probir asimptmatskih osoba na celijakiju – da ili ne?

  Klara Čičić, dr. med.

  28.04.2017.

Američka Služba za preventivnu skrb (US Preventive Services Task Force) nije pronašla dovoljno dokaza za provođenje probira asimptomatskih odraslih osoba i djece na celijakiju. Za liječenje asimptomatskih osoba otkrivenih probirom bezglutenskom dijetom također nema dovoljno dokaza.

Probir asimptmatskih osoba na celijakiju – da ili ne?

Potencijalne negativne posljedice probira u asimptomatskih osoba uključuju lažno pozitivne nalaze, neuvjerljive nalaze, nepotrebne biopsije crijeva, moguću anksioznost te moguće komplikacije testiranja.

S druge strane, preporuča se probir osoba s pozitivnom obiteljskom anamnezom i osoba s ostalim autoimunom bolestima (dijabetes tipa 1, IgA deficijencija, Hashimoto tireoiditis, upalne bolesti crijeva itd).

Celijakija je multisistemna autoimuna bolesti bolest uzrokovana imunološki posredovanim upalnim odgovorom organizma na gluten, proteinski kompleks koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. S obzirom da je prevalencija moguće u porastu i javna svijest o ovoj bolesti u posljednje vrijeme raste, potrebne su jasne smjernice o probiru populacije.