x
x

Dugoročno konzumiranje glutena kod osoba bez celijakije

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  15.05.2017.

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu, a kod osoba s celijakijom može potaknuti upalni odgovor i oštećenje crijeva. Celijakiju ima oko 0,7% populacije SAD-a i te osobe imaju povećan rizik od srčanih bolesti.

Dugoročno konzumiranje glutena kod osoba bez celijakije
Nije preporučljivo promovirati prehranu bez glutena kod osoba koje nemaju celijakiju.

S obzirom na te činjenice, postavilo se pitanje može li upalni odgovor potaknut glutenom kod zdravih ljudi povećati rizik od pretilosti, metaboličkog sindroma, neuropsihijatrijskih poremećaja i kardiovaskularnih bolesti? Studija objavljena u The British Medical Journal proučavala je povezanost dugoročnog uzimanja glutena s razvojem koronarne bolesti srca.

Tijekom 26-godišnjeg praćenja (1986.-2010.) preko 2 milijuna osoba, 2431 žena i 4098 muškaraca razvilo je koronarnu bolest srca. U skupini koja je konzumirala najmanje glutena, pojavila su se 352 slučaja koronarne bolesti srca na 100.000 osoba godišnje, a u skupini koja je konzumirana najviše glutena bilo je 277 slučajeva koronarne bolesti na 100.000 osoba godišnje.

Nakon statističke obrade zaključeno je da dugoročni unos glutena nije povezan s povećanjem rizika za koronarnu bolest srca. S druge strane, izbjegavanjem glutena izbjegava se konzumiranje cjelovitih žitarica što može povećati kardiovaskularni rizik. Nije preporučljivo promovirati prehranu bez glutena kod osoba koje nemaju celijakiju.