x
x

Deficit vitamina D i porođajna težina

  Ivan Gudelj, mag. pharm

  26.12.2012.

Razina vitamina D u ranoj trudnoći povezana je s porođajnom težinom, obujmom glave i ponderalnim indeksom dojenčadi, dok nije dokazana povezanost s rastom posteljice; objavljeno je u The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Deficit vitamina D i porođajna težina

Znanstvenici su mjerili majčine razine 25-hidroksivitamina D te tražili povezanost između razine vitamina D u majki i težine placente i novorođenčeta.
Novorođenčad majki koje su imale razine 25-hidroksivitamina D 37.5 nmol/L ili više imala su veću porođajnu težinu, opseg glave i ponderalni indeks u odnosu na novor0đenčad majki koje su imale razinu 25-hidroksivitamina D manju od 37.5 nmol/L. Nije bilo razlika između težine placente i omjera težine placente i fetalne težine.

Razlike ostaju u porođajnoj težini i opsegu glave i nakon što se uklone utjecaji povezani s majčinom rasom/nacionalnosti, indeksom tjelesne mase prije trudnoće, visinom, pušenjem, godišnjim dobom i obrazovanjem.

Povećanje porođajne težine je bilo za 3,6 g, dok se opseg glave povećavao za 0,010 cm za povećanje od 1 nmol/L majčinog 25-hidroksivitamina D do 37.5 nmol/L.

Postoji povezanost između rizika da novorođenčad budu premala za gestacijsku dob i majčinog 25-hidroksivitamina D. Majke koje su imale razine 25-hidroksivitamina D 37.5 nmol/L ili veće u prvom tromjesečju, imale su 50% manje rizika za rađanje djece premale za gestacijsku dob u usporedbi s majkama koje su imale razine manje od 37.5 nmol/L.