x
x

Vitamin D u rukama ljekarnika

  Martina Šepetavc, mag.pharm.

  05.10.2016.

U pravilnom savjetovanju pacijenata, naročito u prevenciji, potrebno se služiti najnovijim smjernicama i preporukama te posebno u obzir uzeti dob, spol i način prehrane pacijenta da bi svatko dobio nadoknadu koja odgovara njegovim potrebama.

Vitamin D u rukama ljekarnika

Ljekarnik kao najdostupniji visoko obrazovani zdravstveni stručnjak svakodnevno je izložen upitima sve zahtjevnijih pacijenata kojima su bezreceptni lijek, dodatak prehrani ili dermokozmetički proizvodi potrebni za pomoć i samoliječenje u samopostavljenoj dijagnozi. Nerijetko se radi o krivo protumačenim informacijama s interneta, pa je potrebno da ljekarnici imaju visok stupanj znanja i stručnost o aktivnim sastojcima i njihovim mehanizmima djelovanja, doziranjima te najnovijim spoznajama i smjernicama.

Taj izazov svakako se odnosi i na vitamin D za koji su zadnjih nekoliko godina, zahvaljujući brojnim istraživanjima, donijete promjene u načinu doziranja ovisno o indikacijama. One su danas znatno šire nego prije 10-ak godina kada se magistar farmacije u ljekarni uglavnom susretao s vitaminom D u liječenju osteoporoze i prevenciji rahitisa dojenčadi. Danas je uporaba vitamina D znatno šira te osim već navedenih obuhvaća indikacije u gastroenterološkom sustavu, neurološka oboljenja, šećernu bolest, debljinu, nekoliko vrsta karcinoma, koronarnu bolest srca, dermatološka oboljenja i imunološki sustav.

U ljekarnama se znatno povećava broj dodataka prehrani s vitaminom D namijenjenih samoliječenju, pa ljekarnik prilikom preporuke određenog preparata treba uzeti u obzir i ostalu terapiju pacijenta koju je propisao liječnik da bi se izbjegla i/ili smanjila mogućnost pojave interakcija i nuspojava. Dodatno, treba znati prepoznati slučajeve kada je dodatak prehrani s vitaminom D kontraindiciran. U pravilnom savjetovanju pacijenata, naročito u prevenciji, potrebno se služiti najnovijim smjernicama i preporukama te posebno u obzir uzeti dob, spol i način prehrane pacijenta da bi svatko dobio suplementaciju koja odgovara njegovim potrebama.