x
x

Giht je češći uzrok hospitalizacije nego reumatoidni artritis

  David Čičić, dr. med.

  16.06.2016.

Istraživanje objavljeno u časopisu JAMA pokazuje promjenu odnosa u trendu hospitalizacije zbog reumatoidnog artritisa i gihta u Sjedinjenim Američkim Državama u posljednja dva desetljeća. Dok je 1993. godine hospitalizirano više bolesnika s reumatoidnim artritisom, do 2011. godine trend se preokrenuo.

Giht je češći uzrok hospitalizacije nego reumatoidni artritis

U navedenom periodu godišnja stopa hospitalizacije na 100.000 odraslih osoba smanjila se s 13,9 na 4,6 za reumatoidni artritis, dok je za giht porasla s 4,4 na 8,8. Analiza po spolu i dobi nije značajno utjecala na ova kretanja u trendu hospitalizacije.

Također, u bolesnika s reumatoidnim artritisom je opaženo značajno smanjenje učestalosti hospitalizacije zbog operacije zglobova kao i smanjenje troškova bolničkog liječenja, dok su kod bolesnika s gihtom obje stavke bile u porastu.

Iako su reumatoidni artritis i giht dva najčešća tipa upalnog artritisa, a hospitalizacija zbog oba stanja povezana sa značajnom potrošnjom bolničkih resursa, nedostajali su značajni dugoročni podaci o trendu hospitalizacije i trošku. Autori zaključuju da su podaci za reumatoidni artritis ohrabrujući, no da rezultati za giht zahtijevaju poboljšanje skrbi i prevencije.

VEZANI SADRŽAJ > <