x
x

Učinak različitih vrsta prehrane na reumatoidni artritis

  07.09.2013.

Znanstvenici Cochrane kolaboracije su izradili sustavni pregledni članak o učincima različitih vrsta prehrane za osobe s reumatoidnim artritisom. Nakon pregleda literature pronašli su 15 studija koje su proveli drugi znanstvenici. Rezultati pretraživanja literature sažeti su u nastavku.

Učinak različitih vrsta prehrane na reumatoidni artritis
Rezultati istraživanja su pokazali da nije sigurno olakšavaju li različite vrste prehrane bol, ukočenost i pokretljivost kod bolesnika s reumatoidnim artritisom.

Što je reumatoidni artritis i koje vrste prehrane su iskušane?

Reumatoidni artritis je bolest u kojoj imunološki sustav napada zglobove. Obično su prvo napadnuti zglobovi šaka i stopala. Zglobovi natiču i postaju ukočeni i bolni. Trenutno ne postoji lijek koji će potpuno izliječiti reumatoidni artritis pa se različitim terapijama nastoji olakšati bol i ukočenost te poboljšati pokretljivost.

Neki su za poboljšanje simptoma pokušali promijeniti prehranu pridržavajući se raznih posebnih dijeta. Drugi su pokušali ne jesti ništa 7 do 10 dana da vide ima li razlike. No većina je pokušala ograničiti ili povećati unos određene hrane.

Najčešće isprobavani tipovi prehrane su vegetarijanska ili veganska, mediteranska, elementarna ili eliminacijska. Veganska prehrana isključuju meso, ribu, jaja i mliječne proizvode dok neke vegetarijanske dijete dopuštaju jaja i mlijeko. Mediteranska prehrana obično uključuju male količine mesa, a mnogo ribe, voća, povrća i maslinovog ulja. Elementarne dijete su najčešće tekuće dijete koje sadrže hranjive tvari koje su usitnjene kako bi olakšale probavljanje. Eliminacijske dijete se koriste za pronalaženje namirnica koje su mogući uzročnik simptoma. Ljudi obično eliminiraju namirnice za koje misle da uzrokuju simptome nakon čega dodaju jednu po jednu namirnicu kako bi utvrdili koje uzrokuju simptome.

 Rezultati istraživanja

Rezultati istraživanja su pokazali da nije sigurno olakšavaju li različite vrste prehrane bol, ukočenost i pokretljivost.

S druge strane, ljudima može biti teško pridržavati se određenih vrsta prehrane, koje mogu uzrokovati gubitak težine kod osoba koje to nisu planirale.

- Osobe koje se pridržavaju posebnih vrsta prehrane mogu izgubiti 3kg više u odnosu na osobe koje se ne pridržavaju posebnih dijeta, čak i ako to nisu planirale.

VEZANI SADRŽAJ > <