x
x

Novi Medix: Reumatologija – novi postupci u dijagnostici i liječenju

  18.02.2015.

Područje dijagnostike i liječenja reumatskih bolesti danas je vrlo kompleksno, stoga tematski broje „Medixa“ nastoji približiti odabrane teme iz reumatologije kako obiteljskim liječnicima tako i specijalistima i specijalizantima interne medicine, fizikalne medicine, reumatologije, alergologije i kliničke imunologije.

Novi Medix: Reumatologija – novi postupci u dijagnostici i liječenju
„Stare“ bolesti koje ne spadaju u klasične reumatske bolesti, poput uričnog artritisa i osteoartritisa, postaju sve zanimljivije zbog remećenja kvalitete života oboljelih, posebice tijekom starenja.

Tijekom godina promijenio se pristup pojedinim bolestima, štoviše promijenili su se dijagnostički kriteriji kako bi se olakšalo pravodobno postavljanje dijagnoze, a sve u svrhu bržeg prepoznavanja i uspješnijeg liječenja reumatskih bolesti. U određenim upalnim reumatskim bolestima, kao što su reumatoidni artritis, a dijelom i sustavni eritemski lupus, primjena bioloških lijekova stvorila je nove mogućnosti izlječenja, što možemo reći i za pojedine oblike vaskulitisa.

„Stare“ bolesti koje ne spadaju u klasične reumatske bolesti, poput uričnog artritisa i osteoartritisa, postaju sve zanimljivije zbog remećenja kvalitete života oboljelih, posebice tijekom starenja. Seronegativne su spondiloartropatije do danas slabo prepoznana skupina upalnih reumatskih bolesti; interval od početka bolesti do postavljanja dijagnoze traje i do 10 godina.

Smatramo da će bitni podatci o navedenim bolestima pomoći u njihovu ranom prepoznavanju i adekvatnom liječenju. Potrebno je upozoriti da ultrazvuk lokomotornog sustava, kao neivanzivna i lako primjenjiva metoda, ima važnu ulogu u modernoj reumatologiji. Među te bolesti dodali smo angioedem, kao rijetko, ali ozbiljno stanje koje zahtijeva žurnu medicinsku odluku. Iz obrađenih tema „Medix“ i ovoga puta donosi 70 pitanja za dopisni test znanja u sustavu trajne medicinske izobrazbe, koji ćete vjerujemo uspješno riješiti.

Iz Uvodnika gošće urednice prof. dr. sc. Dušanke Martinović Kaliterna, prim. dr. med., pročelnice Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju, Klinika za internu medicinu, KBC Split

Sadržaj

Diferencijalna dijagnostika angioedema 
Asja Stipić Marković 

Novosti u liječenju uričnog artritisa 
Jasminka Milas-Ahić 

Primjena ultrazvuka u dijagnostici i praćenju upalnih reumatskih bolesti 
Silva Pukšić, Jadranka Morović-Vergles 

Suvremeni pristup liječenju reumatoidnog artritisa 
Srđan Novak, Tatjana Zekić 

Novosti u dijagnostici i liječenju spondiloartritisa 
Jadranka Morović-Vergles, Melanie Ivana Čulo 

ANCA-vaskulitisi – novosti u dijagnostici i liječenju 
Dušanka Martinović Kaliterna, Daniela Marasović Krstulović 

Novosti u liječenju osteoartritisa 
Mislav Radić, Dušanka Martinović Kaliterna 

Novosti u liječenju sustavnoga eritemskog lupusa 
Branimir Anić, Mislav Cerovec, Miroslav Mayer