x
x

Komorbiditet KOPB-a i raka pluća, uloga PP2A

  30.10.2019.

Poznato je da se rak pluća razvija uz komorbiditet kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB). Molekularni mehanizmi koji posreduju kod kronične upale i oštećenja funkcije pluća kod KOPB-a su identificirani i kod raka pluća. Danas se smatra da su ove kronične plućne bolesti, KOPB i rak pluća i više povezane nego što se ranije mislilo.

Komorbiditet KOPB-a i raka pluća, uloga PP2A

Novi podatci koji se odnose na 'protein fosfatazu 2A' (PP2A) i njezinu regulatornu ulogu u supresiji upale i razvoju tumora sugeriraju da bi ona mogla biti ključna u napredovanju KOPB-a u rak pluća.

U preglednom radu objavljenom u časopisu Respiratory Research opisana je važnost funkcionalnog i aktivnog holoenzima PP2A u kontekstu obje bolesti. Opisana je inaktivacija PP2A izravnim i neizravnim sredstvima i istraženo djelovanje dva ključna endogena inhibitora PP2A, inhibitora karcinoma PP2A (CIP2A) i inhibitora 2 PP2A (SET) i uloga koju imaju u KOPB-u i raku pluća. Autori su objasnili kako disregulacija PP2A kod KOPB-a stvara povoljno upalno mikrookruženje i potiče pokretanje i napredovanje tumorske patogeneze. Na kraju je PP2A istaknut kao meta za razvoj novih lijekova u liječenju KOPB-a i raka pluća, tj istaknut je potencijal ponovne aktivacije PP2A kao strategije zaustavljanja progresije KOPB-a u rak pluća.

Potrebna su daljnja ispitivanja kako bi se utvrdilo je li aktivnost PP2A kod KOPB-a uzročno povezana s razvojem raka pluća. Ključne će biti nove studije u kojima će se istraživati novi lijekovi za reaktivaciju PP2A i utvrditi smanjenje rizika za razvoj raka pluća kod bolesnika s dijagnozom KOPB-a.