x
x

Plućna rehabilitacija i prije operacije raka pluća

  23.12.2022.

Manje postoperativnih komplikacija postignuto je preoperativnim treningom inspiratornih mišića i plućnom rehabilitacijom bolesnika s karcinomom pluća i komorbiditetom KOPB-a i respiratorne sarkopenije prije operativnog liječenja.

Plućna rehabilitacija i prije operacije raka pluća

Takvom preoporetivnom rehabilitacijom poboljšana je snaga respiratornih mišića i plućna funkcija što je vjerojatno pomoglo u smanjivanju postoperativnih komplikacije. 

U radu objavljenom u časopisu Physiotherapy Research International, prikazan je 73-godišnji muškarac s rakom pločastih (skvamoznih) stanica pluća (cStadij IA2) koji je hospitaliziran prije resekcije pluća radi provođenja plućne rehabilitacije. Imao je tešku sarkopeniju i KOPB (GOLD stadij III) uz slabost inspiratornih mišića i tanku dijafragmu. Proveden je trening inspiratornih mišića uz upute o iskašljavanju sputuma 2 tjedna prije operacije. Rezultat je bilo poboljšanje plućne funkcije, veća snaga respiratornih mišića i sposobnost vježbanja. Nakon toga je učinjena segmentektomija video-potpomognutom torakalnom kirurgijom. Nije bilo postoperativnih komplikacija.

Sarkopenija i kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) čimbenici su rizika za razvoj postoperativnih plućnih komplikacija. Preoperativna slabost inspiratornih mišića također je faktor rizika za komplikacije. Sarkopenija i KOPB često su povezani sa slabošću inspiratornih mišića. Respiratorna sarkopenija definirana je kao koegzistencija sarkopenije cijelog tijela i slabosti respiratornih mišića.