x
x

KOPB povećava rizik od raka pluća i kod nepušača

  Marija Škrlec, cand. mag. pharm

  06.04.2020.

Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) povezana je s povećanim rizikom od raka pluća čak i među onima koji nikada nisu pušili, pokazala je retrospektivna studija u Thoraxu.

KOPB povećava rizik od raka pluća i kod nepušača

Koristeći nacionalni korejski zdravstveni registar istraživači su proučavali preko 300. 000 odraslih u dobi od 40 do 84 godine bez raka. Otprilike 4% imalo je KOPB na početku rada ili ga razvilo tijekom prosječnog praćenja od 7 godina. Općenito, incidencija karcinoma pluća bila je 4,9 na 1000 osoba-godina kod osoba s KOPB-om i 0,7 na 1000 kod onih bez KOPB-a ili prije nastanka KOPB-a.

Nakon multivarijatne prilagodbe, oni koji nikada nisu pušili, a oboljeli su od KOPB-a imali su preko 2,5 puta veći rizik od raka pluća u odnosu na one koji nikad nisu pušili i nisu imali KOPB.

Kao što se očekivalo, rizik od raka pluća bio je najveći među onima koji su pušili i obolijevali od KOPB bio je viši 6 puta u odnosu na one koji nikada nisu pušili i nisu imali KOPB.

Prema ovoj studiji pacijenti s KOPB-om izloženi su velikom riziku od raka pluća te bi buduće studije trebale procijeniti jesu li oni kandidati za probir za rak pluća, bez obzira na status pušenja.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxirinoPLIVIT total energyGastal
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxflu
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: