x
x

KOPB povećava rizik od raka pluća i kod nepušača

  Marija Škrlec, mag. pharm

  06.04.2020.

Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) povezana je s povećanim rizikom od raka pluća čak i među onima koji nikada nisu pušili, pokazala je retrospektivna studija u Thoraxu.

KOPB povećava rizik od raka pluća i kod nepušača

Koristeći nacionalni korejski zdravstveni registar istraživači su proučavali preko 300. 000 odraslih u dobi od 40 do 84 godine bez raka. Otprilike 4% imalo je KOPB na početku rada ili ga razvilo tijekom prosječnog praćenja od 7 godina. Općenito, incidencija karcinoma pluća bila je 4,9 na 1000 osoba-godina kod osoba s KOPB-om i 0,7 na 1000 kod onih bez KOPB-a ili prije nastanka KOPB-a.

Nakon multivarijatne prilagodbe, oni koji nikada nisu pušili, a oboljeli su od KOPB-a imali su preko 2,5 puta veći rizik od raka pluća u odnosu na one koji nikad nisu pušili i nisu imali KOPB.

Kao što se očekivalo, rizik od raka pluća bio je najveći među onima koji su pušili i obolijevali od KOPB bio je viši 6 puta u odnosu na one koji nikada nisu pušili i nisu imali KOPB.

Prema ovoj studiji pacijenti s KOPB-om izloženi su velikom riziku od raka pluća te bi buduće studije trebale procijeniti jesu li oni kandidati za probir za rak pluća, bez obzira na status pušenja.