x
x

Drugačije pretrage probira na karcinom dojke za mamografski „guste“ dojke?

  Klara Čičić, dr. med.

  04.04.2014.

Žene s gustim žlijezdanim tkivom dojki u nekim je državama potrebno upozoriti na povećani rizik za rak dojke i raspraviti s njima o alternativnim metodama probira (skrininga). No, Američko udruženje ginekologa i opstetričara (engl.American College of Obstetricians and Gynecologists) smatra kako nema dokazane koristi alternativnog skrininga za asimptomatske žene bez dodatnih rizičnih čimbenika.

Drugačije pretrage probira na karcinom dojke za mamografski „guste“ dojke?

Žene s gustim tkivom dojke imaju 1,4 puta veću vjerojatnost oboljenja od karcinom dojke u usporedbi sa ženama prosječne tkivne gustoće dojke i 26% manju osjetljivost na mamografiju, objavljeno je u travanjskom izdanju časopisa Obstetrics & Gynecology.

No, nema dokaza da alternativne metode probira na karcinom dojke poput digitalne tomosinteze ili termografije dojke te dodatne dijagnostičke pretrage kao što su ultrazvuk ili magnetska rezonanca, smanjuju mortalitet od karcinoma dojke u asimptomatskih žena koje nemaju dodatne rizične čimbenike.

Američko udruženje ginekologa i opstetričara međutim naglašava kako se digitalna mamografija pokazala učinkovitijom od film mamografije u žena s ekstremno gustim žlijezdanim tkivom.

U većine mladih žena u dojkama dominira žljezdani parenhim te su takve dojke mamografski “guste”. Maligni tumori se u tako gustim dojkama ne mogu uvijek uočiti na mamografiji zbog superpozicije okolnog gustog tkiva. Zato je kod mamografski guste dojke potrebno učiniti komplementarni ultrazvučni pregled.

Vrlo je važno je redovito ići na preglede i usporediti prethodne i nove snimke te svaku promjenu dalje obraditi.

VEZANI SADRŽAJ > <