x
x

Listopad, mjesec podizanja svijesti o raku dojke

  04.10.2022.

Listopad je mjesec posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke. Prilika je to da naglasimo važnost prevencije i mogućnosti ranog otkrivanja jer ako se ovo sijelo otkrije na vrijeme mogućnost njegova izlječenja veća je od 90%. Ujedno, to je i prilika da se podsjetimo kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju te da u većoj mjeri pomognemo onima koji su već oboljeli.

Listopad, mjesec podizanja svijesti o raku dojke

Po pojavnosti i smrtnosti rak dojke je već duže vrijeme na vodećem mjestu uzroka raka u žena. Godišnje se u Gradu Zagrebu bilježi gotovo 700 novooboljelih žena, a u Hrvatskoj njih skoro 3.000. Prema podatcima o smrtnosti u Zagrebu od raka dojke godišnje umire više od 150 žena, a u Hrvatskoj njih više od 700. Najčešće se pojavljuje u žena iznad pedesete godine, no mogu oboljeti i znatno mlađe žene, a oko 1% oboljelih čine i muškarci.

Najznačajniji rizični čimbenici koji su povezani s nastankom i razvojem raka su: genetski čimbenici (rak dojke u obitelji), dob, prva menstruacija prije 12. godine života, zadnja menstruacija iza 50. godine, nerađanje ili pak rađanje prvog djeteta iza 30. godine. Uz navedene čimbenike postoji i niz čimbenika koji se odnose na nezdrave stilove života, kao što su nezdrava prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, neprimjerena konzumacija alkohola i stres. Na iste uz malo truda i dobre volje možemo itekako utjecati te tako sačuvati vlastito zdravlje.

Prevencija

U Republici Hrvatskoj aktivno se i sustavno provode programi probira raka dojke i to  kroz dva programa koji se međusobno nadopunjuju:

  • Program preventivne mobilne mamografije, namijenjen ženama u dobi od 40 do 50 godina te iznad 70. godine. Program je pokrenut 2004. godine, a u sklopu istog do danas je pregledano više od 52.000 žena.

  • Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, započeo je 2006. godine, namijenjen je svi ženama u RH u dobi 50 do 69 godina. U tijeku je provođenje sedmog ciklusa, odaziv u prethodnim ciklusima oko 60%.

Ciljevi navedenih programa su:

  • otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, u što većem udjelu,

  • dugoročno smanjenje mortaliteta od raka dojke,

  • stvaranje navike kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda.

Iako se u posljednjih nekoliko godina u podizanju svijesti žena i cjelokupne javnosti napravilo puno, još uvijek ima prostora za unaprjeđenje, a ovo je poziv i podsjetnik svim institucijama, udrugama i pojedincima da se aktivno uključe u borbu.