x
x

Rak dojke kasnije se dijagnosticira u žena lošijeg imovinskog statusa

  Gaela Szabo, mag. pharm

  20.11.2013.

Mlađe žene lošijeg imovinskog statusa oboljele od raka dojke kasnije traže medicinsku pomoć, objavljeno je u časopisu Cancer.

Rak dojke kasnije se dijagnosticira u žena lošijeg imovinskog statusa
80% žena samo je uočilo promjene na dojkama, ali gotovo trećina njih odgađala je odlazak liječniku tri mjeseca ili duže. Kod 12% je došlo do dijagnoze tek 90 dana ili više od posjeta liječniku.

Znanstvenici su promatrali 585 oboljelih žena u dobi do 40 godina. Pratili su pojavu prvih simptoma i koliko vremena je prošlo do dijagnoze.

Pokazalo se da je 80% žena samo uočilo promjene na dojkama, ali gotovo trećina njih odgađala je odlazak liječniku tri mjeseca ili duže. Kod 12% je došlo do dijagnoze tek 90 dana ili više od posjeta liječniku. Uočeno je da su upravo žene slabijeg imovinskog stanja u pravilu kasnije tražile liječničku pomoć.

Educiraju se mlade žene da u budućnosti odmah po uočavanju bilo kakvih abnormalnosti na dojkama odu na pregled. Važna je i svijest medicinskog osoblja. Na taj način smanjio bi se broj dijagnoza već metastaziranog karcinoma dojke i povećale šanse za uspješno liječenje. Ovakve intervencije trebale bi se posebno usmjeriti na žene nižeg imovinskog statusa za koje postoji veći rizik od odgađanja odlaska liječniku.

Prema American Cancer Society, učestalost raka dojke u žena mlađih od 40 godina je nešto manja od 1 na 200 žena. Međutim, ova zloćudna bolest je vodeći uzrok smrti u toj dobnoj skupini uz znatno niže stope preživljavanja.

VEZANI SADRŽAJ > <