x
x

Konzumacija crvenog mesa povećava rizik za karcinom dojke

  Klara Čičić, dr. med.

  25.06.2014.

Povećan unos crvenog mesa u ranoj odrasloj dobi mogao bi povećati, a mahunarke, perad, orašasti plodovi i riba smanjiti rizik oboljenja od karcinoma dojke, prema studiji objavljenoj u časopisu British Medical Journal.

Konzumacija crvenog mesa povećava rizik za karcinom dojke

Povećan unos crvenog mesa bio je povezan s povišenim rizikom za karcinom dojke (RR1.22, 95% CI 1.06-1.40; P=0.01). Procjenjuje se da zamjena jedne porcije crvenog mesa dnevno za porciju mahunarki smanjuje rizik za rak dojke za 15% u svih žena. 

Povećan unos peradi praćen je 24% nižim rizikom oboljenja od karcinoma dojke, no samo u žena u postmenopauzi. 

Podaci su dobiveni iz studije „Nurses’ Health II“ u kojoj je sudjelovalo oko 88 800 žena koje su prije 23 godine ispunile upitnik o prehrani. 

Nađeno je također da žene koje su konzumirale više crvenoga mesa imaju veći indeks tjelesne mase, češće su pušačice, češće koriste oralne kontraceptive te su češće imale benigne promjene u dojkama.

Izvori proteina u prehrani mogu utjecati na rizik razvoja karcinoma dojke. Mahunarke imaju dokazano antikancerogeno svojstvo, a perad sadrži veći postotak polinezasićenih masnih kiselina od crvenog mesa. Karcinogeni nusprodukti nastali prilikom obrade crvenog mesa, tragovi egzogenih hormona koji se koriste pri stimulaciji rasta goveda u mesu mogući su razlozi povezanosti crvenog mesa i rizika za rak dojke.

Potrebna su dodatna istraživanja na temu vrste prehrane i karcinoma dojke koji bi učvrstili dokaze za navedene sumnje.