x
x

Više razine vitamina D povezane s boljim preživljenjem kod raka

  Klara Čičić, dr. med.

  10.06.2014.

Više razine vitamina D u cirkulaciji prilikom dijagnoze raka povezane su sa značajno boljim preživljenjem i većom stopom remisija karcinoma, potvrđeno je studijom objavljenom u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Više razine vitamina D povezane s boljim preživljenjem kod raka

Znanstvenici sa Sveučilišta u Šangaju utvrdili su kako je sveukupno preživljenje oboljelih od kolorektalnog karcinoma, karcinoma dojke i limfoma značajno veće ukoliko je razina 25-hidroksivitamina D u cirkulaciji veća.

Više razine 25(OH)D u cirkulaciji povezane su i s značajno manjim specifičnim mortalitetom od raka debelog crijeva i limfoma. Meta analiza 25 studija uključivala je više od 17 000 osoba oboljelih od karcinoma.

Autori studije ističu kako s obzirom na sveprisutnu deficijenciju vitamina D u cijelome svijetu, preporučaju da se provjeri razina ovog važnog vitamina u organizmu i osigura razina veća od 75 nmol/L. Istraživanjem je, naime, potvrđeno kako je povišenje razine 25(OH)D u organizmu za 10 nmol/L u pacijenata s dijagnosticiranim karcinomom povezano sa smanjenjem mortaliteta od 4%.