x
x

Usporedba između magnetne rezonancije dojki i kontrastne mamografije

  24.01.2024.

Trenutno je mamografija vodeći pristup prevencije sekundarnog karcinoma dojke. Nadmašuje druge metode identificiranjem manjih lezija i poboljšanjem rezultata liječenja. Ultrazvuk i magnetska rezonancija (MRI) služe kao komplementarni pregledi, preporučuju se osobama s većim rizikom. Dok mamografija s kontrastom (CEM) kombinira standardnu mamografiju s dvostrukom energetskom slikom koja bilježi i niske energije i slike visoke energije.

Usporedba između magnetne rezonancije dojki i kontrastne mamografije

Uvod: Modaliteti snimanja poput kontrastne mamografije (CEM) i magnetske rezonancije (MRI) koriste se kao vrijedni alati za razumijevanje patologije dojke. Omogućuju rano prepoznavanje karcinoma dojke, daju precizne uvide u lezije i olakšavaju praćenje odgovora na liječenje. Moderni CEM poboljšava otkrivanje abnormalnosti dojke korištenjem kontrastnih sredstava i kombinacijom više razina energije u jednom pregledu. MRI koristi magnetska polja i zavojnice za detaljne slike tkiva dojke u visokorizičnim slučajevima i za procjenu sumnjivih nalaza kod drugih metoda snimanja s različitim sekvencama.

Cilj rada: Cilj rada je zasebno predstaviti CEM i MRI, uz identificiranje prednosti i slabosti svake tehnike što će olakšati njihovu izravnu usporedbu.

Rasprava: CEM se ističe u otkrivanju multifokalnih ili kontralateralnih lezija, procjeni odgovora na liječenje i identificiranju mikrokalcifikacija. Kombinirajući snagu mamografije i kontrasta, CEM ima nedostatke veće doze zračenja, artefakata i mogućih reakcija na korištenje jodnog kontrastnog sredstva. Nasuprot tome, MRI pruža detaljne slike, bolju identifikaciju lezija i procjenu liječenja te posjeduje izniman kontrast za procjenu mekog tkiva dojke. Pokazao se neprocjenjivim za procjenu stanja implantata i otkrivanje lezija koje se ne vide na mamografskim snimkama. To je ključno za visokorizične slučajeve i skrivene tumore. Međutim, MRI ima ograničenja poput artefakata i troškova. CEM je održiva alternativa MRI, s visokom osjetljivošću.

Zaključak: Kombinirana uporaba CEM-a i MRI-a ima potencijal promijeniti liječenje karcinoma dojke poboljšanjem dijagnostičke točnosti i omogućavanjem personaliziranijih pristupa liječenju, posebno u zahtjevnim slučajevima i među populacijama visokog rizika s gustim tkivom dojke. Sa stalnim tehnološkim napretkom i naporima za standardizaciju, CEM i MRI i dalje će igrati ključnu ulogu u ranom otkrivanju karcinoma, karakterizaciji lezija i praćenju liječenja, u konačnici poboljšavajući ishode liječenja pacijenata u području karcinoma dojke.

Jelena Teklić, Tatjana Matijaš