x
x

Razlozi za obostranu mastektomiju u žena nosioca BRCA mutacije

  Klara Čičić, dr. med.

  17.02.2014.

Žene koje boluju od karcinoma dojke povezanim s mutacijom BRCA gena liječene bilateralnom mastektomijom u ranim stadijima bolesti imaju 48% manju vjerojatnost da će umrijeti od raka dojke nego žene koje su liječene unilateralnom mastektomijom, objavljeno je u časopisu British Medical Journal.

Razlozi za obostranu mastektomiju u žena nosioca BRCA mutacije
U Americi se približno polovica žena s BRCA mutacijom odlučuje za preventivnu mastektomiju kontralateralne dojke.

Ova retrospektivna analiza obuhvatila je 390 žena s pozitivnom obiteljskom anamnezom u stadiju I ili II karcinoma dojke koje su nosioci BRCA1 i BRCA2 mutacije i inicijalno su liječene unilateralnom ili bilateralnom mastektomijom. Bilateralna mastektomija učinjena je kod 181 pacijentice. Vrijeme praćenja iznosilo je do 20 godina.

Za vrijeme trajanja studije umrlo je 18 žena s bilateralnom mastektomijom i 61 žena s unilateralnom mastektomijom. Stopa preživljenja u žena kojima je učinjena obostrana mastektomija iznosila je 88%, a u žena s jednostranom mastektomijom 66%.

Temeljem ovih rezultata može su zaključiti kako će na 100 žena liječenih kontralateralnom mastektomijom 87 biti živo nakon 20 godina za razliku od njih 66 liječenih unilateralnom mastektomijom.

Najčešće sijelo raka u žena u Hrvatskoj je dojka. Ova bolest u sebi nosi značajnu nasljednu komponentu u kojoj geni BRCA1 i BRCA2 imaju veliku ulogu. Žene s mutacijom u genu BRCA1 ili BRCA2 imaju vjerojatnost 60-70% za nastanak raka dojke. Ukoliko se u tih žena razvije karcinom jedne dojke, povećan je rizik nastanka karcinoma druge dojke za 34%. U Americi se približno polovica žena s BRCA mutacijom odlučuje za preventivnu mastektomiju kontralateralne dojke. Autori ove studije smatraju da treba ponuditi opciju bilateralne mastektomije kao inicijalnu terapiju mladim ženama u ranim stadijima karcinoma dojke koje su nosioci BRCA1 ili BRCA2 mutacije. S obzirom da je studijom obuhvaćeno malo slučajeva, autori naglašavaju kako su potrebna dodatna istraživanja koja bi potvrdila navedeni zaključak.