x
x

Održan 7. međunarodni Dan dojki & BRA Day

  27.09.2022.

U subotu 24. rujna su se na zagrebačkom Cvjetnom trgu okupili brojni predstavnici zdravstvenih institucija, stručnjaci i građani kako bi podržali ovu edukativnu akciju.

Održan 7. međunarodni Dan dojki & BRA Day

Dan dojki & BRA Day (eng. Breast Reconstruction Awareness Day) posvećen je ponajprije edukaciji kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti oboljele dojke te osvijestiti žene o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije ukoliko je dojka uklonjena zbog raka, jer upravo rekonstrukcija dojke zahvat je koji ženi vraća psihofizičku cjelovitost i pozitivno utječe na izlječenje.

Akciju Dan dojki & BRA Day već tradicionalno organizira Hrvatska liga protiv raka te Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Pokrovitelji su Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Grad Zagreb. Podupiratelji akcije su Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Sveučilište u Zagrebu - Medicinski fakultet, Klinička bolnica Dubrava (KBD)- Klinika za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, Hrvatsko društvo za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju (HDPREK) te Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sveti Juraj.

Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike kojima se radi rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom kao i kombinirane tehnike uporabe vlastitog tkiva i implantata ili samo implantata, a svakako treba naglasiti da rekonstrukcija dojke ne utječe na povrat bolesti niti je prepreka u dijagnostici eventualnog lokalnog povrata.

Brojni građani svojim dolaskom podržali su ovu edukativnu akciju, poslušali korisne savjete od strane stručnih osoba i poticajne priče brojnih žena. Humanitarnom kupnjom sadnica vrijeska - ukrasne biljke koja opstaje u raznim vremenskim uvjetima - upravo simbolična i za ovu akciju, mnogobrojni posjetitelji podržali su Hrvatsku ligu protiv raka te pružili podršku svim oboljelima.

Hrvatska liga protiv raka