x
x

Četvrtina bolesnika s gihtom izlazi iz bolnice s opioidnim analgetikom?

  09.07.2019.

Više od četvrtine pacijenata s akutnom gihtom otpušta se iz bolnice s opioidnim analgetikom iako su dostupni i drugi oblici liječenja, objavljeno je u časopisu Artritis Care & Research.

Četvrtina bolesnika s gihtom izlazi iz bolnice s opioidnim analgetikom?

Od 460 odraslih osoba koje su otpuštene iz hitne službe ili bolnice s dijagnozom gihta u razdoblju od 2,5 godine, oko 28% je primilo opioidni analgetik kod otpusta iz bolnice (medijan trajanja recepta 8 dana). Većina njih nije bila na opioidima prije prijma. Najčešće su se propisivale kombinacije oksikodona ili oksikodon.

Nakon multivarijatnog prilagođavanja, utvrđeni su slijedeći neovisni prediktori primanja opioida: komorbiditet dijabetesa, poliartikularni napad gihta i uporaba opioida prije prijma. Treba napomenuti da se primjena opioida nije razlikovala ovisno o tome jesu li pacijenti primali preporučenu terapiju gihta ili nisu.

Istraživači napominju da nisu mogli procijeniti razlog propisivanja opioida. U zaključku navode da je ovaj teret uporabe opioida posebno visok s obzirom na dostupnost učinkovitih lijekova za liječenje gihta.

Artritis Care & Research 2019