x
x

Predoziranje kokainom i psihostimulansima u porastu u SAD-u

  04.05.2019.

Od otprilike 70.000 smrtnih slučajeva predoziranja raznim sredstvima ovisnosti koji su zabilježeni u SAD-u 2017. godine, 20% uključuje kokain i 15% psihostimulanse s potencijalom zlouporabe (npr. metamfetamin), objavljeno je u časopisu MMWR (Morbidity and Mortality Week Report).

Predoziranje kokainom i psihostimulansima u porastu u SAD-u

Od svih objavljenih podataka o smrtnim slučajevima zbog predoziranja izdvajamo:

• Smrtni slučajevi predoziranja koji uključuju kokain ili psihostimulanse povećali su se za otprilike 35% od 2016. do 2017. godine.

• Gotovo tri četvrtine smrtnih slučajeva povezanih s kokainom i polovica smrtnih slučajeva zbgo uporabe psihostimulansa u 2017. također su uključivali i uzimanje opioida.

• Žene u dobi od 15 do 24 godine su imale najveći relativni porast broja smrtnih slučajeva uzrokovanih uzimanjem kokaina, dok su osobe u dobi od 25 do 44 godine imale najveći relativni porast smrtnih slučajeva zbog uzimanja psihostimulansa.

• Crnci su imali najveću stopu smrtnih slučajeva povezanih s kokainom, dok su Indijanci imali najveću stopu zabilježenih smrtnih slučajeva zbog uzimanja psihostimulansa.

Istraživači napominju da povećanje smrtnosti uzrokovane stimulansima je dio rastućeg problema uzimanje više supstanci odjednom. Pozivaju nu na bolje identificiranje ovisnika i poboljšanje u skrbi za osobe koje koriste psihostimulanse kao i na razvoj preventivne strategije.