x
x

Mediteranska prehrana utječe na zdravo starenje

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  12.12.2014.

Žene koje se strogo pridržavaju mediteranske prehrane imaju dulje telomere, koje su markeri biološkog starenja organizma, objavljeno je u studiji BMJ-a.

Mediteranska prehrana utječe na zdravo starenje
Rezultati su pokazali da strogo pridržavanje mediteranske prehrane znatno utječe na duljinu telomera, što preračunato u godine znači prosječno 4,5 godine dulji život.

Studija je uključila gotovo 4700 zdravih žena s podatcima o izmjerenoj duljini telomera iz leukocita te popunjenim upitnikom o prehrambenim navikama. Cilj studije bio je istražiti povezanost duljine telomera i mediteranske prehrane, s naglaskom na konzumiranje većih količina povrća, voća, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, leguminoza, ribe te mononezasićenih masnih kiselina s umjerenim unosom alkohola, prvenstveno vina uz obrok. Također, u obzir su uzeti i drugi faktori s povezani s duljinom telomera poput životne dobi, indeksa tjelesne mase, pušenja i fizičke aktivnosti.

Rezultati su pokazali da strogo pridržavanje mediteranske prehrane znatno utječe na duljinu telomera, što preračunato u godine znači prosječno 4,5 godine dulji život. Slični rezultati dobiveni su analizom ostalih faktora s utjecajem na duljinu telomera, npr. nepušačima je u odnosu na pušače procijenjen 4,6 godina dulji život, a ženama koje se bave tjelesnom aktivnošću u odnosu na one manje aktivne 4,4 godina dulji život. 

Autori studije zaključuju da ovi rezultati snažno podupiru već poznate povoljne učinke mediteranske prehrane na zdravlje, smanjenje mortaliteta i rizika od kardiovaskularnih bolesti te zdravo starenje.